A családpasztoráció küldetése: dicsérni, tisztelni, szolgálni

0
4349

A gyulafehérvári főegyházmegye családbizottságát alkotó házaspároknak, a családiroda dolgozóinak és önkénteseinek tartott lelkinapot Takó István volt egyetemi lelkész, sepsiszentgyörgyi plébános november 12-14. között. Az alkalmat a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban tartották. Az egyre látványosabban és érezhetőbben változó környezetünkben van egy biztos és állandó kiindulópont: a jelenlét. Isten szerető jelenléte – ezt tapasztalhatták meg kicsit a résztvevők.

Nem biztos, hogy értelmet és helyes magyarázatot tudunk adni minden történésnek manapság a nagyvilág eseményeit tekintve, de egyénenként értelmet tudunk adni annak, amit gondolunk, mondunk, cselekszünk akkor, amikor találkozunk, dolgozunk, éljük a sok kihívással teli mindennapjainkat. Isten jelenléte ugyanakkor nem változó. Mégis személyes, élő és dinamikus. A szeretete elérhető, kiáradó. Különféleképpen tapasztaljuk: a szeretet-közösségben, a rendben, a szolgálatban, kapcsolatainkban, a szív belső csendjében vagy imáinkban.

A lelkinap teret nyitott a résztvevőknek, hogy feltegyék az egyszerű, katekizmusból ismert kérdést: mi végre vagyunk e világon? És követhették a jól ismert válasz kegyelmeit: hogy Istent dicsérjük, őt tiszteljük és szolgáljuk. A három kulcsszó: a dicsérni, tisztelni és szolgálni ihlették a páros és csoportos megosztásokat, szentmisét, szentségimádást is. A családbizottság akkor tudja teljesíteni küldetését, ha ezekben az áldásokban marad a házaspárok, családok, plébániák felé felkínált munkájával.  

Szénégető István plébános, a főegyházmegyei családpasztorációs iroda vezetője