Nyílt napot tartanak a Batthyáneumban jövő szerdán

0
1405
Fotó: a gyulafehérvári főegyházmegye Facebook-oldala

A nagyközönség számára is látogatható lesz a Batthyáneum könyvtára november 17-én, szerdán Batthyány Ignác püspök halálának 223. évfordulója alkalmából. A kiállítás keretében a látogatók múzeumi tárgyakat és ritka dokumentumokat láthatnak a csillagvizsgáló történetéből – olvasható a nyílt nap Facebook-eseménye leírásában.

Mivel a csillagászati obszervatórium nem látogatható, ezért a püspök csillagászattal kapcsolatos érdeklődéséhez, tevékenységéhez kötődő kiállítással igyekeznek betölteni ezt a hiányt. A könyvtár nagyközönség előtti megnyitása is egyedi alkalom, a nyílt nap kivételével a Batthyáneum könyvtára csak a kutatók számára áll nyitva, ami előzetes engedélyhez kötött.

Az alba24.ro tájékoztatása szerint az Egy európai projekt – Batthyány Ignác püspök csillagászati érdeklődése című kiállítás megnyitóját november 17-én 10 órától tartják Adrian Cioroianu professzor, az UNESCO volt nagykövete és a Román Nemzeti Könyvtár főigazgatója jelenlétében. A kiállítás megnyitójára szűk körben, a látogatóközönség jelenléte nélkül kerül sor. A nyílt napon a könyvtár előzetes engedély nélkül 11 és 17 óra között látogatható. Az érdeklődőknek fel kell mutatniuk a személyi igazolványukat, illetve az oltási igazolásukat. A látogatócsoportok létszáma nem haladhatja meg a 10 főt.