Gyökerek nélkül nem lehet repülni

0
1402

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program részeként november 5-6-án képzést tartottak a székelykeresztúri Szent Kereszt-plébánia mellett működő Tertulianus Tanulmányi Házban, Sisak Imola klinikai főpszichológus, pszichoterapeuta vezetésével.

A lelkipásztorok számára szervezett képzéssorozat ez évi utolsó rendezvénye volt a Gyökerek nélkül nem lehet repülni képzés, amelynek témája és célja a családi gyökerek szerepének, fontosságának megismertetése volt. Az interaktív, tapasztalati jellegű képzés informatív szempontból és lelki téren egyaránt rávilágított arra, hogy a családi háttér(történet) komoly kihatással van az ember testi-lelki-szellemi jólétére. Családi szellemi, lelki, érzelmi örökségünkkel foglalkozni, elődeinktől ránkhagyományozódott értékekkel vagy éppen terhekkel szembesülni, a családi gyökereink ránk gyakorolt hatását felismerni és tudatosan rendezni, „helyretenni” ezeket – komoly kihívás, de fontos és szükséges lépés az egészséges, kiegyensúlyozott lelki élethez vezető úton.

Volt, aki először találkozott a témával, volt, aki már jártasabb e téren, így kinek felismerést, kinek megerősítést adva, a képzés tudatosította a résztvevőkben, hogy e kérdéskörrel való foglalkozás (miért) fontos az önismeretben, a személyes fejlődésben vagy a gyógyulásban.

Különösen a lelkipásztori munkát végzők számára érdemes és hasznos ezzel a – noha talán idegen, olykor kényelmetlen, akár ijesztő – témával ismerkedni, foglalkozni. Hitelesen és eredményesen segíteni másoknak ugyanis úgy tudnak igazán, ha megfelelő ismeretekkel, de mindenekelőtt személyes tapasztalatokkal is rendelkeznek.

Gondosan kialakított, tematikus dekoráció és zene adott meghitt, elmélyülésre alkalmas „hangulatkeretetet” a tanulási folyamatnak, melynek során egyrészt a képzésvezető pszichológus előadásaiból, tanácsaiból, másrészt az egymás között és előtt nyíltan megosztott tapasztalatok, őszinte önfeltáró közlések által gazdagodhattak a jelenlevők. A tulajdonképpeni képzés mellett más közös tevékenységek teljesítették ki a különösen lelki téren intenzív két napot: ünnepélyes szentmise és szentségimádás a helybeli hívekkel közösen a Szent Kereszt-templomban, valamint esti filmnézés, mely többekben is a közös mozizás élményét, hangulatát idézte fel. A Coco című szívmelengető animációs film megtekintése nem egy egyszerű, amolyan napzáró program volt, elmondásuk szerint több résztvevő számára is „igencsak ráerősített” a képzésen hallottakra-tanultakra. A 2017-ben készült, számos kritikai díj mellett két Oscar-díjjal is kitüntetett alkotás szemet-fület gyönyörködtető, szórakoztató és tanulságos módon közvetít értékeket és fontos üzeneteket a családi hagyományokról, az elődök emlékezetéről és a szeretetről.

A program meghirdetésében olvasható kérdésre – „Mi az, amit önmagam életében kell és érdemes tudatosítanom és rendeznem, mielőtt mások életéhez érek pasztorációban, lelkibeszélgetésben, gyónásban?” – az érdeklődő papok különböző válaszokat találhattak a maguk számára. Vallomásaik alapján a két nap alatt szerzett ismeretek, de még inkább a személyes megtapasztalások, intenzíven megélt élmények erőteljesen megérintették mind a fiatal, mind az idősebb korosztályt. Többek elmondása szerint mély nyomot hagyott bennük az, (a)hogy ráébredtek és/vagy tudatosították saját családi terheikből való gyógyulásuk szükségességét, fontosságát. A képzés fontos hozadékának tartják azt is, hogy számos olyan impulzust kaptak a képző és a társaik részéről, amelyeket konkrétan „hasznosíthatnak” a papi szolgálatukban, különösen a lelkigondozás területein.

Kép és szöveg: Dávid Tünde