Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki a vatikáni kormányzóság főtitkárának

0
1603
Ferenc pápa Raffaella ferences nővérrel / Fotó: Vatican News

Első alkalommal került nő a pápai állam végrehajtó intézményeként ismert Vatikánváros Állam Kormányzósága vezetői tisztségébe: Raffaella Petrini ferences szerzetesnővért nevezte ki Ferenc pápa főtitkárnak.

A kormányzóság főtitkári tisztsége a legmagasabb pozíció, amelyet a pápai állam történetében eddig nő betöltött. A hivatal második legmagasabb tisztségéről van szó az elnöki pozíció után. Az ötvenkét éves Raffaella Petrini politológiából diplomázott, a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem gazdaság-szociológia tanára, 2005-től mostanáig a Népek Evangelizációja Kongregáció egyik felelőseként dolgozott a Vatikánban – írja az MTI.

Az 1939-ben alapított, hivatalos nevén Vatikánváros Állam Kormányzósága, közismerten a Kormányzóság épülete a pápai állam területén található. Végrehajtó hatalmi szervnek számít, és sajátos, a Szentszéktől független hatáskörrel bír. Számos hivatalt irányít, többek között a pápai állam műszaki, gazdálkodási, személyzeti, egészségügyi, biztonsági és idegenforgalmi ügyeit. Hozzá tartozik a Vatikáni Múzeum és a Pápai Csendőrség is. A Kormányzóság vezető tisztségeit egyháziak töltik be, a középvezetők és az alkalmazottak általában világiak. Az intézmény elnöke a spanyol Fernando Vérgez Alzaga érsek, korábbi főtitkár, akit Ferenc pápa szeptemberben léptetett elő.

Februárban a pápa először nevezett ki nőt a püspöki szinódus segédtitkárává Nathalie Becquart francia teológus nővér személyében. Augusztusban Alessandra Smerilli közgazdász nővért nevezte ki az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma új altitkárává.