A közösségi emlékezet nyomdokain

Szent Ilona tiszteletére épül kápolna Csíkajnádon

1
1879
Az épülő kápolna (Fotó: Csíkajnádi Szent István Szervezet/Facebook)

Csíkajnád falu határában kápolnát építenek Szent Ilona tiszteletére. Július 11-én ünnepélyes körülmények között időkapszulát helyeztek el a kápolna szentélyének alapjába, október végén már fedél alá került az épület, és a kereszt is felkerült a kis toronyra. Az építkezésről Bogos Róbert tanárt, a Szent István Szervezet titkárát kérdeztük.

Felkeltette a figyelmem az épülő kápolna titulusa, hiszen Erdélyben meglehetősen ritka a Szent Ilona tiszteletére szentelt templom vagy kápolna.

Amikor az ajnádi falumonográfia elkészítéséhez átfogó helytörténeti kutatást végeztünk, akkor több helyi idős ember visszaemlékezésében mesélt a Szent Ilona-dűlőben levő alapszerű kiemelkedésről, kápolnahelyről, ahonnan köveket vittek házaik újjáépítéséhez, az 1944-es faluégés utáni időszakban.

A kápolnahely a falu határában, az egykori Balaskó-vár és a bánya közelében található, a közelben haladtak el valamikor az Erdély Moldvával összekötő szekérútvonalak. Vannak olyan helytörténeti feltételezések, hogy kisebb szentély vagy ispotályos hely is lehetett itt. A helynevet régi térképeken és jegyzőkönyvekben is megtaláltuk, tehát nemcsak az emlékezet őrizte meg a kápolnahely dűlő- vagy a határkereszt-megnevezését. Egyébként Szent Ilona-freskó – úgy tudom – található a közeli göröcsfalvi templomban.

Mi a története a mostani kápolnának?

Mivel azt a területet, amelyre kápolnahelyként emlékeznek, nem tudtuk megvásárolni, így ott régészeti kutatást sem tudtunk végezni, ezért szakemberek geodéziás módszerrel átvilágították a földet, és találtak egy 5 x 5 méteres kőalapzatot a földben. Hat évvel ezelőtt döntöttük el, hogy ezekhez a méretekhez hasonló épületet szeretnénk építeni. Megvásároltuk az illető telekkel szomszédos területet, és elkezdtük a tervezést, engedélyeztetést. A kezdeményező csapat Gál Sándor Szabolcs tervezővel felkereste a csíki kápolnákat, hogy ötleteket, információkat gyűjtsön. Ezek alapján készült el a Szent Ilona-kápolna látványterve.

A látványterv

Hosszas folyamat után sikerült telekkönyveztetni a területet és az építési engedélyeket kiváltani. Ezenkívül az odavezető, mintegy két kilométeres útszakasz felújítása is szükséges volt. Idén januárban kaptuk meg az építési engedélyeket, illetve a főegyházmegyei jóváhagyást a kápolnaépítésre. Építtetője a csíkajnádi Szent István Szervezet és a plébánia. Az építkezés idén nyáron kezdődött el, a munkálatokat a csíkszeredai Impex Aurora Kft. végzi. A munkálatokat pályázatokból, a helyi közbirtokosság támogatásából és a hívek, elszármazott családok adományából próbáljuk megvalósítani. Reméljük, hogy támogatóink segítségével és közösségi összefogással a jövő évben el tudjuk végezni a munkálatokat.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS