Különdíjas a Testvérek között rövidfilm

0
2637
Archív felvétel (Fotó: Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó)

Csúcs Mária, Péter és Endre neve nem ismeretlen lapcsaládunk olvasói számára. Ők elsősorban mégis az audiovizuális média apostolai, Csíkszeredából és környékéről tudósítják a magyar közmédiát. A csíki cigánypasztoráció lelkészével, Kalányos Ottóval készült rövidfilmjük, a Testvérek között a Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemlén a kategória különdíját érdemelte.

Kalányos Ottó fiatalok körében (Filmocka)

A Kós Károly Testület által szervezett Tudósítói Találkozó és Filmszemle immár második éve zajlik az online térben. A szemlén a magyarországi közmédia Kárpát-medencei tudósítói hálózatának tagjai vehettek részt. A kiíró a televíziós és rádiós szemlére olyan pályaműveket várt különböző kategóriában, amelyek 2020. augusztus 1-je után készültek, és a külhoni magyarság életét, mindennapjait mutatták be. Összesen ötven pályázat érkezett be három kategóriában (tévé-dokumentumfilm, tévérövidfilm és rádiós alkotás). A zsűri elnöke Pálffy István, a Duna Médiaszolgáltató televíziós médiaszolgáltatási igazgatója által elnökölt szakmai zsűri a Testvérek között című rövidfilmet kategóriája különdíjában részesítette. Az elismerésben részesült alkotások bekerülnek a Duna World csatorna műsorrácsába is.

Filmkocka

A díjazott alkotást dr. Havasi János a Duna Médiaszolgáltató rádiós médiaszolgáltatási igazgatója méltatta: „Ez is egy olyan történet, amit csak elrontani lehetne, de szerencsére az én kedves kolléganőm, Csúcs Mária és családi csapata nem rontotta el. Kalányos Ottó egy roma származású fiatalember, aki magyar befogadócsaládban nőtt fel, és onnan lett a környék kispapja, olyan szintű megbecsülésben, hogy az érsek […] őt bízta meg a cigánypasztorációval a környékén, Székelyföldön. Ez a rövidfilm ezt a különleges karriert mutatja be nagyon érzékletesen és nagyon szép, tájszólásos narrációval.”

A díjazott alkotások megtekinthetőek a Duna televízió oldalán.

Filmkocka