Orgonakoncert Zetelakán

0
1796

Október 29-én este fél 7-től a Legato Egyesület szervezte Őszi orgonamuzsika elnevezésű rendezvénysorozat záró alkalmaként Steffen Schlandt szólaltatta meg Zetelaka orgonáját, tájékoztatta szerkesztőségünket László Zsolt segédlelkész.

A zetelaki impozáns orgona Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő mester műhelyének 27. darabja. Három manuálos, pedálos, összesen 55 regiszteres. Az orgona költségeit a Hargitai megyei Tanács, a helyi tanács, a helyi közbirtokosság és más helyi erőforrások álkták, a teljes költség több mint 300 000 lej volt.

Elmondható, hogy a régió legnagyobb és legkomplexebb hangszere. Az orgona látványtervét a helyi plébános, Papp Antal elképzelését alapul véve Tövissi Zsolt építész készítette. A hangszer 2018-as felavatását a zeneértő Miguel Maury Buendía nuncius végezte.

A pénteki koncert orgonistája a brassói Steffen Schlandt volt, aki kolozsvári, majd németországi tanulmányai végeztével szülővárosa híres evangélikus templomában, a Fekete templomban kántor és orgonista, valamint középisk9lai és egyetemi tanár, a Bach kórus vezetője.

Zetelaki műsorán szerepelt Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello egy-egy műve és három J. S. Bach-darab. Az előbbi két, Bach-kortárs zeneszerző concertóit maga Bach írta át orgonára, így népszerűsítve zenésztársait.

Fotó: László Zsolt