Gödri Istvánt választották az Európai Kolping Szövetség elnökévé

0
2386
Fotó: Romániai Kolping Szervezet sajtóirodája

Gödri Istvánt választották az Európai Kolping Szövetség prézesévé. A járvány miatt Köln helyett az online térben tartották a tisztújító közgyűlést október 22-23. között.

A szervezet számára a tisztújítás a szövetség európai szintű elismerését is tükrözi, mindezt a Kolping tagjainak az elmúlt 30 évben nyújtott eredményes, odaadó, a közjót szolgáló munkájának gyümölcseként tekintik – adta hírül a Romániai Kolping Szervezet sajtóirodája. Gödri István Kelet-Európa első papja, aki négyéves prézesi mandátumot kapott az Európai Kolping Szervezet élén. Küldetése a kontinentális szövetség lelki vezetése, a Kolping struktúrákban való képviselete, a tagok kísérete és bátorítása.

Az Európai Kolping Szövetség több, mint 300 ezer tagot számlál és 20 európai ország egyesületeit foglalja magába, amelyek közül 13 ország az Európai Unió tagja. Romániát már nyolc éve képviseli a vezetőtanácsban Eduard Dobre, aki az alelnöki tisztséget töltötte be. Mivel a Romániai Kolping Szövetségnek jelenleg Gödri István képviseletében helye van a vezetőtanácsban, továbbra is biztosított a romániai kolpingosok döntő szava a kontinentális közgyűlésben.

Gödri István 1979. december 16-án született Brassóban, gyermekkorát Négyfaluban és Sepsziszentgyörgyön töltötte. 1989–1993 között teológiát tanult a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben. Egy év lelkipásztori tevékenység után további 3 éven keresztül a dél-tiroli Brixenben, Olaszországban folytatta tanulmányait. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek 2007. május 12-én szentelte pappá. Három évig szolgált Gyergyócsomafalván, egy évet Sepsiszentgyörgyön, 2011. és 2013. között érseki titkárként dolgozott a Gyulafehérvári Érsekségen, majd 2013-tól a Feketehalmi Római Katolikus Plébánia (Brassó) plébánosaként szolgált. 2014-ben a Gyulafehérvári Egyházmegye Kolping Családok Szervezete prézesének, lelki vezetőjének választották, egy évvel később pedig, 2015-ben a Romániai Kolping Szervezet országos prézesének, idéntől pedig a kontinentális szövetséget vezeti.

A tisztújító találkozón az új prézes mellett a következő négy évre megbízást kapott a vezetőségben Vasyl Savka – elnök/Ukrajna, Renate Draskovits – alelnök/Ausztria, Erich Reichmann – titkár/Svájc, további három fő vezetőségi tag, valamint két számvizsgáló. Anton Salesny urat újraválasztották az Európai Kolping Szervezet képviselőjének az európai fórumokon.

Arvay Ingrid sajtóreferens