Negyvenöt éve szentelték fel a gyimesbükki templomot

0
2212

A gyimesbükki templom felszentelésének negyvenötödik évfordulóját ünnepelték ma, október 17-én délben. Ez alkalommal megemlékeztek Dani Gergely alakjáról, illetve a közösségben és közösségért tevékenykedő fiatalok és idősek részesültek különböző díjakban, elismerésekben.

Salamon József helyi plébános így emlékezett meg nagy elődjéről: ,,Dani Gergely élni akaró magatartásával beleépült a gyimesi világba. A név, Dani Gergely, elénk idézi azt a személyt, aki a jó Istenben bízva a lehetetlennek vágott neki. Nincs lehetetlen, csak élhetetlen. Türelemmel, céltudatosan, nap mint nap építette a közösséget, és mint a forgószél, mindenkit igyekezett felpörgettetni, feltöltetni, a népünknek kedvező, éltető, jövőt ígérő szelére felkaptatni.
Bátorságát az imádságból merítette. Imádkoztatott kisgyermekeket, mert imájuknak a Jóisten nem tud ellenállni. Imádkoztatta és tanította a népet. Tisztíttatta a gyóntatásokon keresztül. Az Istennel való barátság csodálatos világát akarta megismertetni az ellenségeskedőnek és hívőnek.

A szép és közösségi életet élők világát akarta. Jó nagy templomot építtetett fel, hogy sokan elférjünk benne. Sokan és mindenki. Jöttek a templomba, és ő misézett, énekelt, fegyelmezett, közben gyóntatott, és mindezt egyszerre. Szeme a közösségen volt: látta a gyermeket, látta a bűnöst – akit azonnal meggyóntatott -, látta az idegenből hazaérkezőt, látta a képmutatót és a besúgót, az ellene fordítandó szavak gyűjtőit, akiket nem egyszer keményen szapult. A jellemtelen, gerinctelen, embert nem kedvelte. Nem a jó Isten terve és akarata. Egyenes tartást, a munkát szerető, jókedvű és szellemi életben jártas, Istent imádó embernek, gyermeknek volt a barátja. Dani Gergely jellemőrző és átadó az igazi élet kibontakoztatására!

A Dani Gergely emlékére alapított díjat idén a szellemi örökséget írott munkájukkal gyarapító gyimesbükkieknek nyújtották át, így ismerték el post mortem Antal Mária tevékenységét, akinek a néprajzi gyűjteménye és hagyatéka felbecsülhetetlen közösségi érték; Antal Erzsébet ny. tanítót, aki időskorában megjelentetett négy fantasztikus könyvet; Bilibók Ágoston gyűjteményét és vasúti könyvét, illetve Deáky András ny. tanárt könyvéért és munkásságáért; Bíró Gábort a határról és a Rákóczi-várról megjelentetett tudományos alkotásáért; Dobos László újságírót, a gyimesi ünnepségek krónikását, illetve post mortem Székely László néprajzost és Szőcs János történészt.

,,A könyvek, szerzők munkája bejárta és továbbdolgozza az emberi életünket. A csodálatos benne az: bármikor levehetjük a polcról és csodálatos világot járhatunk be általuk” – tette hozzá Salamon József plébános.

A jeles évfordulón átadták a helyi diákok közösségi munkáját elismerő Varga Ottó-díjat Antal Emíliának, Bilibok-Antal Patrícia Anasztáziának, Girbea Renáta Nórának és Oltean Gabrielnek.

MEGOSZTÁS