Az embereket kell szeretni, a dolgokat használni!

Biztos kezdet-házak Maros és Hargita megyében

0
1234
...a pályázat fő váza a korai nevelés és fejlesztés, hogy már egészen kis korban, „az első percektől” tudják azokat a hátrányos helyzetű családokat támogatni, akikről szól a projekt. Fotók: caritas-ab.ro

Nagyszabású projektbe fogott bele a Gyulafehérvári Caritas, összesen hat községben indítanak úgynevezett Biztos kezdet-házakat. Október 5-én délelőtt Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztató keretében ismertették a Norvég Alapból finanszírozott Biztos kezdet egy biztos jövőért – Integrált szociális ellátás kisgyermekes családok számára elnevezésű projektet. A projekt célja, hogy választ adjon a 0−6 éves kisgyermeket nevelő hátrányos helyzetű családok igényeire és problémáira hat Maros és Hargita megyei községben. A biztonságos életkezdéshez szükséges feltételek biztosítása érdekében a projekt elősegíti e családok hozzáférését a megfelelő minőségi szolgáltatásokhoz.

Elsőként Ludescher László, a Caritas ágazati igazgatója köszöntötte a sajtó megjelent munkatársait, valamint a partnerintézmények képviselőit. Elmondta, egyértelműen látszik, hogy egyre kevesebb gyerek születik, hatalmas népességkiesés van az országban és a megszületett gyerekeknek a fele szegénységben él, negyede pedig szélsőséges körülmények között, mélyszegénységben. A Caritas harmincegy éves fennállása alatt mindig is azt vallotta, hogy szükséges az emberekbe befektetni, a jövő generációját képezni. Továbbá ez idő alatt azt is megtapasztalta a szervezet, hogy leginkább vidéken van szükség a segítő szolgáltatásokra, nagyon sok esetben a tanultabb, képzettebb emberek „elszivárognak” a közösségekből. Éppen ezért ez a projekt is hat vidéki települést érint, Maros megyében Marosszentgyörgy, Hargita megyében Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Korond, Oroszhegy és Zetelaka községeket. „Egy-egy ilyen projekt nem a semmiből jön, hanem a szoros együttműködésből, bizalomból” – fejezte ki háláját Ludescher László a megjelent községek polgármestereinek és munkatársainak. „A modern ember tévedése, hogy a dolgokat szereti és az embereket használja, holott az embereket kell szeretni, a dolgokat használni” – célzott az igazgató arra, hogy a projektben – amiben eddig közel két év előkészítő munka van már – az infrastrukturális beruházások mellett a legfontosabb cél az érintett családok szeretete, a kisgyermekek fejlesztése és nevelése.

A projektről részletesebben Kerezsi Hajnalka, a projekt menedzsere beszélt. Elmondta, hogy a pályázat fő váza a korai nevelés és fejlesztés, hogy már egészen kis korban, „az első percektől” tudják azokat a hátrányos helyzetű családokat támogatni, akikről szól a projekt. Ezután ismertette a főbb paramétereket: a projekt futamideje 24 hónap, ami szeptember elsején vette kezdetét. „Várhatóan kettőszáznegyven gyerekkel fogunk foglalkozni és a családjaikkal” – tette hozzá Kerezsi Hajnalka.

Két erős összetevője van a programnak, az egyik a Biztos kezdet-házak, ami a hatályos engedélyeknek megfelelően a nappali foglalkoztató központok licenszei alatt fognak működni a hat településen, a másik pedig a közösségi asszisztensek a jelenléte, akiknek nagyon fontos szerepük lesz abban, hogy már a várandós időszakban követni tudjuk a kismamák fejlődését. A projekt összköltségvetése 809 615 euró, a vissza nem térítendő támogatás 728 654 euró, amiből 619 355 euró Norvég alapokból lesz fedezve, valamint a fennmaradó 109 299 eurót pedig a Román Állam támogatásából fedezik. A felmerülő önrészt pedig a Caritas teszi hozzá.

A partnerközségek részéről felszólal még Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere és Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, ők kifejezték hálájukat, illetve teljes támogatásukról biztosították a projekt megvalósításában a szervezetet. Ezúton is köszönjük a több mint tízéves gyümölcsöző együttműködést, és hogy ebben a projektben is az első percektől mellénk álltak, partnereink lettek, együtt dolgozhatunk.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas