Jó vezetőket keresünk! Lelkipásztori továbbképző Csíksomlyón

0
2712
A továbbképző előadója dr. Kőműves Zsolt Sándor egyetemi docens. (Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem). Fotó: Magyar Kurír

Szeptember 20 -21-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban A vezetés alapjai témával lelkipásztoroknak szóló előadást tartanak a Gyulafehérvári Érsekség szervezésében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

A Gyulafehérvári Érsekség a Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében képzést hirdetett papok részére. A képzést, amelyet Hargita Megye Tanácsa is támogatott, dr. Kőműves Zsolt Sándor, a kaposvári Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem docense, a képzés egyik alapítója tartja, aki Magyarországon elsőként kidolgozta az egyetemi szintű, keresztény szellemiségű vezetőképzést.

Az előadó az egyes tárgyalandó témákban jártas szakember munkatársak bevonásával tartja a képzést, ameynek célja segíteni a papokat a vezetői szerep hatékonyabb és szakszerűbb gyakorlásában. A két nap során szóba kerülő témák: a vezetés alapkérdései; vezetői képességek; a jó vezető titka; vezetői stílusok; a csoportmunka szervezésének szabályai és lehetőségei; miért fontos a munkatársak motiválása és kit hogyan lehet és érdemes motiválni; milyen a hatékony kommunikáció és hogyan kell ezt csinálni; konfliktuskezelés vezetőként; vezetői szerepek; vezetői hatalom, tekintély; vezetői döntések és döntési módszerek. A képzés elméleti és gyakorlati, az elméleti bemutatás után a gyakorlatban is ki lehet próbálni egy-egy témát, felismerni és konkrét gyakorlatokkal erősíteni a vezetői képességeket. Az előadást követő kiscsoportos interaktív műhelymunkákat dr. Szigeti Ágota Orsolya, dr. Berke Szilárd, dr. Borbély Csaba vezették.

A szeptemberi programnak már az előestéjén a jelenlévő hatvan lelkipásztor figyelme „lábujjhegyen járt” és a hangulat szinte követelte ennek a témának az aprólékosabb átvételét. A jelenlévő négy előadó közül, beharangozóként, az első előadásban dr. Kőműves Zsoltnak sikerült ráhangolnia az érdeklődő papokat a témára.

A Jó vezetőket keresünk, avagy a vezetés lényegi kérdései címen 2017-ben Kaposváron kiadott könyve előszavában írtak alapján most lenyűgöző előadás hangzott el, élő-eleven szóval is, ahogy megfogalmazta, célja: „a teljesség igénye nélkül, a terjedelem és egyéb szerkesztési korlátokra figyelve, széleskörű áttekintést adni a vezetési ismeretek fogalmi rendszeréről, szereplőiről, szintjeiről, a munkavégzést befolyásoló tényezőkről, módszerekről”.

Tartalmas, pergős előadásban volt részünk. Szemmel láthatóan a lelkipásztorok türelmetlenül várják a folytatást.

Ferencz Antal