Búcsú az oravicabányai templomban

0
1493
Fotó: Gerhardus.ro

Ősz eleje a Bánságban a búcsúünnepségek ideje. Szeptember 14-én tartották a térség és a temesvári egyházmegye egyik legrégebbi templomának, az oravicabányai istenházának búcsúját.

Szeptemberben a Bánsági Hegyvidék több templomának búcsúünnepét tartják, különösen azokban a helységekben, ahol német hívek éltek és élnek (Dognácska, Királykegye, Székul és Oravicabánya). A XVIII. századból származó dognácskai és oravicabányai templom a temesvári egyházmegye legrégebbi templomai közé sorolható. Az oravicabányai római katolikus közösség szeptember 14-én, szombaton, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartotta a 289-ik templombúcsút – adták hírül a temesvári egyházmegye honlapján.

Barbuț Augustin helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután Daniel Dumitru Temesvár II. – gyárvárosi plébános mutatta be. A búcsún Jäger Martin aninai, Hojda Ionuc Vasile újmoldovai, Simon Mihai herkulesfürdői és Prelaucek Josef szörénybuzási polébános koncelebrált. A szentmise zenei szolgálatát a helyi templomkórus látta el.
A liturgiát követően a templom előtti téren a resicabányai Enzian német néptánccsoport előadásával ünnepeltek tovább a résztvevők, majd agapéval zárták az alkalmat.

Erwin Josef Țigla