A hitünket ünnepeljük: erdélyi, partiumi, bánsági résztvevők a NEK-en

0
2265

Szeptember 10-én, 11-én és 12-én, pénteken, szombaton és vasárnap nagyváradi hívek egy-egy csoportja kapcsolódott a Budapesten zajló eucharisztikus kongresszus eseményeibe. Szombaton vonattal megérkeztek az erdélyi hívek, akik szervezett keretek közt zarándokoltak. A kolozsvári Szent Cecília-kórus kb. harminc tagja pénteken kelt útra, szombaton már a Hősök terén tartott próbákon készült a pápai szentmise zenei szolgálatára. Emellett sokan mentek családi, baráti, egyházközségi csoporttal. Most már mindannyian a NEK záróeseményére, a Ferenc pápa által celebrált szentmisére készülnek.

Megérkeztek a gyulafehérvári érseki központ vezetői és munkatársai a NEK-re, szeptember 11-én a budapesti országházban jártak, majd a parlament épülete előtt, a Kossuth téren celebrált szentmisén vettek részt.

A temesvári egyházmegye krónikásai a közvetítéseken, a képernyőn nem látható, apró, emberi gesztusokról adtak hírt, hangulatképet.

A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programja szeptember 11-én, szombaton délelőtt a Margit-szigeten családi nappal, délután 5 órai kezdettel a Kossuth téren szentmisével, majd pedig gyertyás körmenettel folytatódott. Mindhárom eseményről a magyarországi média, több rádió és tévécsatorna, valamint internetes hírportál, a közösségia médiafelületek, számos újságíró és sajtófotós tudósított. Interjúk, riportok sokasága készült ezekben a napokban a résztvevőkkel, lelkipásztorokkal, hívekkel, idősekkel és fiatalokkal.

Néhány mozzanatot, élményt azonban nem mindig tud rögzíteni a kamera. Például:
– a csíkszeredai csoporttal vonuló Böjte Csaba atyát a Kossuth tér körüli utcákban zsúfolódó résztvevők spontán tapssal üdvözölték, amely végighömpölygött a tömegen, kísérve a barna csuhás ferences szerzetes útját;
– a NEK-re érkezett zarándokcsoportok tagjai barátságosan mosolyogva, integetve üdvözölték egymást az utcán vagy a tereken, ha összetalálkoztak;
– a Kossuth térről kiszorult és a környező utcákat megtöltő tömeg egyemberként imádkozta/énekelte a Miatyánkot;
– az előzékenység és segítőkészség megannyi gesztusát, amelyet a résztvevők egymás iránt tanúsítottak;
– az összehangolt szervezésben résztvevő sok ezer hivatásos és önkéntes odaadó munkáját.