A tűz mindent felemészt. Szerzetesi jubileum Székelyudvarhelyen

0
2193

A Szent Családról Nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek ünnepeltek Székelyudvarhelyen: Pacifika, Kriszta, Erzsébet és Bonifácia nővérek 25 éve a rend tagjai. Az ünnepi hálaadó szentmisét Tamás József ny. segédpüspök mutatta be a székelyudvarhelyi ferences templomban szeptember 4-én.

A rendbe való elköteleződés útja: ha egy érdeklődő úgy dönt, hogy be akar lépni a közösségbe, befogadását illetõen az elöljárók döntenek annak függvényében, hogy, megfelel-e  a feltéleknek (testi, szellemi, lelki épség). A belépésével elkezdődik számára a jelöltidő. Ha szándékában kitart, féléves előkészítő idő után következik a beöltözés: ekkor megkapja a szerzetesi ruhát és a fehér fátyolt. A ruha külső jel a nővér számára: leveti a régi embert és felölti az újat, aki Isten képmására van teremtve. A fátyol a szűzi tisztaság és a nemes önzetlen istenszeretet jelképe. A beöltözéssel megkezdődik a noviciátus, amely két évig tartó próbaidő. Ennek letelte után a nővér leteheti az ideiglenes fogadalmat két évre, majd három évre megújítja. Fogadalomtételkor magkapja a fekete fátyolt, ami annak jele, hogy valóban átadta magát Krisztusnak. Ekkor gyűrűt kap, ami a Krisztussal, az egyház jegyesével való eljegyzésének a záloga: “Vedd a hűség gyűrűjét mint a Szentlélekisten pecsétjét, hogy Isten jegyese vagy és annak is neveznek. A gyűrű a kereszt jelét viseli. Jézus, a keresztrefeszített, legyen eszményképed és biztos vezetőd a földi életben! Az iránta való szeretet növekedjen napról- napra a szívedben!” (a fogadalomtétel szertartásának szövegéből) Az örökfogadalommal a nővér egész életére Istennek ajánlja magát. Fogadalma saját, személyes válasz a jó Isten feltétel nélküli szeretetére. Az égő gyertya az Istennek szentelt életáldozat jelképe: “Ez a gyertya, annak a törekvésednek legyen a jele, amellyel az örök dicsőség fényéhez törekedsz eljutni! Őrizd ezt a fényt, hogy égő lámpással tudj a Jegyes elé menni, mikor a menyegzős asztalhoz fog hívni!” (a fogadalomtétel szertartásának szövegéből)

Pacifika, Kriszta, Erzsébet és Bonifácia nővérek ezelőtt 25 évvel léptek erre az útra és azóta a helyükön vannak. “A tűz nem mondja, hogy elég. Mindent felemészt.” Istennek legyen hála a 25 év szolgálatért, a kegyelmekért!