A Márton Áron-zarándoknap előestéje Csíkszentdomokoson

0
2360

Márton Áron püspök születése 125. évfordulójára főegyházmegyei zarándoknapon, a szülőfalu által kezdeményezett nagykilenced lezárásakor Kovács Gergely érsek celebrál szentmisét, hirdet igét augusztus 28-án. A nagy napra az ifjú korosztály is méltóképpen készült: a Márton Áron Múzeum által meghirdetett és levezetett Cselekvő iskola és játék Márton Áron püspökkel csapatjáték jutalomtáborán vettek részt augusztus 25-27. között Csíkszentdomokoson.

A táborban született munkákba betekintést lehet nyerni a hittan.ro oldalon, a táborbeli munkáról és élményekről részletesen is beszámolunk, most az ünnepnap előestéjének tábori hangulatába nyújtunk betekintést. A változatos foglalkozások, kirándulás, múzeumlátogatás, közös műhelymunkák után Marosán Csaba színművész humorral fűszerezett rendkívüli irodalomóráján vehettek részt, ahol amellett, hogy olvasásra „csábította” őket az előadó, a magyar kultúra világába is betekintést nyújtott.

Ugyanaznap a táborozóknak lehetőségük volt Kovács Gergely érsekkel találkozni, beszélgetni, mi több, interjút készítettek vele (az interjút az érdeklődők megnézhetik a hittan.ro oldalon), a három bátor kérdező: Szabó Regina (Csíkszentdomokos), Szász Jenő (Székelyudvarhely), Sziráczki Tamás (Nagyvárad), arról faggatta, neki mit jelent Márton Áron püspök, milyen gondolatokkal jött a táborozók közé és hogyan vélekedik a fiatalokról.

A főpásztor a jól megfogalmazott kérdésekre eligazító, biztató és bátorító válaszokat adott, elmondta, maga is érzi a felelősség súlyát, amikor elődje példájához igyekszik minden nap igazodni. A fiatalokat így biztatta: még ha közhely is, igaz, „ti vagytok a jövő”, és a jelen is, ez pedig bizakodásra ad okot, amit az itt jelen levők, táborozók, a játékos megmérettetésen részt vevők munkái és mondatai, kérdései is bizonyítanak.

A jó hangulatú utolsó tábori este egyben a Márton Áron zarándoknap előestéjeként jó előkészítő, felkészülés is volt az augusztus 28-i ünnepségre.

Fotók: Bodó Márta