Tizenkét nap múlva kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

0
2152

Tizenkét nap múlva, szeptember 5-én kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Budapesten. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek augusztus 24-én sajtótájékoztató keretében átadta a NEK tíz önkéntes hírnökének megbízólevelét. A szervezők az önkéntes program mellett beszámoltak a hét kulturális eseményeiről, kiemelten a XV. Ars Sacra Fesztivál programjairól, adta hírül a Magyar Kurír.

Erdő Péter bíboros a sajtótájékoztatón rámutatott, Magyarország földrajzi és kulturális helyzete, az a tény, hogy Nyugat és Kelet metszéspontján helyezkedik el, nemcsak adottság, feladatként is kell értelmezni. Mindez a szeptember 5. és 12. közötti eucharisztikus kongresszoson is meg fog mutatkozni, hiszen amellett, hogy Ferenc pápa hazánkba érkezik szeptember 12-én, hogy bemutassa az esemény záró szentmiséjét; az ortodox egyház legfőbb vezetője, Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is részt vesz a NEK-en. Ő a szeptember 11-i délutáni szentmise előtt fog beszédet mondani a Kossuth téren.

Bartholomaiosz pátriárka volt az, aki 2000-ben a világ kereszténységének nagy jubileuma és a magyar kereszténység ezeréves évfordulója alkalmából az ortodox egyház számára is szentté avatta Szent István magyar királyt, így őt az egységes egyház szentjeként tudjuk ünnepelni ezen az alkalmon is – jelezte Erdő Péter bíboros.

A NEK idején mintegy negyven keleti rítusú katolikus főpásztor találkozik Budapesten, és szeptember 8-án, szerdán du 4 órakor közös szent liturgiát ünnepelnek a Szent István-bazilikában. Budapestre jönnek olyan jelentős egyházi vezetők, mint Béchara Boutros Raï libanoni maronita pátriárka, II. Karekin örmény katholikosz, Hilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai pátriárkátus külügyi osztályának vezetője.

A kongresszus egyik bevezető eseménye kulturális és egyházi szempontból is világpremier lesz: Oláh Patrik, a mindössze huszonhárom éves zeneszerző Roma miséje fog felhangzani szeptember elsején a Szent István-bazilikában. A kongresszus alatt lesz a premierje a Budapest misének is, szeptember 11-én 11.30-kor a Hungexpo területén. A mise zenéjét az a Pejtsik Péter szerezte, aki az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus himnuszát áthangszerelte mai himnusszá. A szentmisét Jean-Claude Hollerich bíboros, Luxemburg érseke, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke celebrálja majd.

Különleges est lesz szeptember 4-én, pénteken este 9 órától a Dohány utcai zsinagógában: Európa legnagyobb zsidó imaháza zsidó–keresztény párbeszéd koncertnek ad majd helyet.

A NEK keretében ünnepli tizenötödik jubileumát a nemzetközi díjjal is elismert Ars Sacra Fesztivál. Dragonits Márta, a fesztivált szervező alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: a szakrális művészet létünk függőleges tengelyét mutatja be. A látható mulandó, a láthatatlan azonban örök – tette hozzá. E gondolatok fényében szerveznek négyszáz programot országszerte szeptember 4. és 12. között. A hét során százötven templom nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A Szent István-bazilika altemplomában ötvenkét művész kétszáz alkotásából nyílik kiállítás Szent István öröksége címmel. Az Ars Sacra Fesztivál programjairól bővebben az esemény honlapján olvashatnak.

A  sajtóesemény keretében adta át Erdő Péter bíboros a NEK önkéntes hírnökeinek megbízólevelét: Csender Levente írónak; Dánielffy Gergő zenésznek, a NEK himnusza egyik előadójának; Fodor Réka (Afréka) missziós orvosnak; Miklósa Erika operaénekesnek; Mocsai Lajos kézilabdaedzőnek, a Testnevelési Egyetem korábbi rektorának; Kuzmányi István diakónusnak, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató főszerkesztőjének; valamint Tóth Gabi énekesnek.

Perényi Szilvia, az önkéntes program vezetője elmondta: már augusztus 16. óta 250 önkéntes segíti a szervezők munkáját, és egy nagyságrenddel több segítőjük lesz az esemény idején. Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke tovább sorolta az eseményhez kapcsolódó kulturális csemegéket.

A sajtótájékoztatón bemutatták a NEK süteményét, az „Egy falat mennyország” Karl Zsolt finomsága, amelyet 1300 elsőáldozó fog megkapni a kongresszus nyitó szentmiséje után. Az első alkalommal szentségáldozáshoz járulók csomagjában benne lesz a NEK emlékérme is, amelyet Szabó Tamás ötvösmester készített Kovács Zoltán szobrászművész tervei alapján. A kongresszus bora Mádról származó furmint-hárslevelű cuvée, Demeter Endre munkáját dicséri.

A sajtóesemény  résztvevői tekinthették meg első alkalommal Eperjes Károly Magyar Passió című filmjének trailerét. Az alkotás november 4-től lesz látható a mozikban. „Nyitva látám mennyeknek kapuját” – a sajtótájékoztató Tóth Gabi előadásában Mária-énekkel zárult.

Tizenkét nap múlva a nyitó szentmisével és azt megelőzően a Magyarország Mária országa című műsorral veszi kezdetét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Fotó: Ambrus Marcsi

MEGOSZTÁS