Csehországi magyarok Szent István-emlékezése

0
974
Fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia/Magyar Kurír

Prága, Csehország fővárosa mint turisztikai célpont, gyönyörű város ismerős az erdélyi magyar számára. Tud a Károly-hídról, a várban álló Szent György-szoborról, a Kolozsvári testvérek alkotásáról, amelynek Kolozsváron csak másolata látható. A Prágában nézelődő turista mit sem tud a Csehországban élő magyarokról. Most egy kis betekintést nyerhet Szent István király ünnepe apropóján életükbe.

A csehországi magyarok a prágai Szent Henrik-templomban ünnepi szentmisén emlékeztek Szent István királyra augusztus 22-én.

A megjelenteket Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus közösség plébánosa köszöntötte, bevezetőjében első szent királyunk követésére buzdított, majd a nemzeti színű szalaggal díszített új kenyér megáldásának hagyományos szertartása következett. Az imádságban hálát adva megemlékeztek mindenkiről, akinek a mindennapi kenyeret köszönhetjük.

Balga Zoltán homíliájában emlékeztette a jelenlévőket, hogy az ünnepen ne csak a külsőségekben készüljenek, hanem lelküket is öltöztessék ünneplőbe, hiszen István király az életszentség nemes példájával áll előttünk.

A szent erényei közül a plébános azt emelte ki, hogy István király mindvégig kitartott a keresztségben kapott hitben. „Szent Istvántól megtanulhatjuk, hogy milyen az az ember, aki nem megosztott szívű, aki képes döntést hozni és döntése mellett kiállni” – fogalmazott. A plébános ezt az erényt iránymutatásul ajánlotta mindennapi küzdelmeink során, hogy állhatatosan ki tudjunk tartani hitünk mellett.

Az ünnep alkalmából az észak-csehországi Opavában élő lengyel szerzetesek egy 19. századi faragott Szent István-szobrot bíztak a magyar közösségre, amelyet a szentmise alatt a templom szentélyében helyeztek el. Balga Zoltán megjegyezte, hogy reményei szerint a jövő évi szentmisén már a restaurálás során visszanyert régi fényében lesz átható a szobor.

Az áldozati adományokat népviseletbe öltözött gyermekek és felnőttek vitték az oltár elé; a kosarakban gyümölcs, kenyér és bor volt.

A szentmise végén a csehországi magyarok közössége megemlékezett Balga Zoltán pappá szentelésének évfordulójáról, és hálát adva papi szolgálatáért kérték a teremtő Isten kegyelmét életére és lelkipásztori szolgálatára.

Veres Gergő/ Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Fotók: Prágai Magyar Katolikus Plébánia/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS