Kevesebb résztvevővel, meghitt hangulatban zajlik a CSIT

0
2547
Fotók: A CSIT-médiacsapata


Ünnepélyes megnyitóval kezdődött kedden este a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, vagyis a CSIT. A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító, szombatig tartó rendezvényének a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiuma és a hozzá tartozó Mária-kert ad otthont. Az idei találkozón 350 fiatal vesz részt. „… Ami az életre vezet” mottóval szervezett CSIT szombaton a Kis-és Nagysomlyó-hegy közötti téren, a Hármashalom-oltárnál nyilvános szentmisével zárul, amelyet Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke mutat be.

Korábban – a járványügyi helyzet miatt – hat helyszínre tervezték a szervezők az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót, a CSIT-et. Ám a járványügyi helyzet lazulásával, ugyan a korábbi évekhez képest kevesebb résztvevővel, de lehetővé vált, hogy mégis Csíksomlyón találkozzanak a fiatalok. A tegnap délután kezdődött találkozóra Erdély különböző településeiről és Budapestről is érkeztek résztvevők. Az ünnepélyes megnyitón Csíki Szabolcs, a főegyházmegye ifjúsági főlelkésze, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a CSIT-eseket, majd többek között táncház és közös ima zárta a napot.

A találkozón délelőttönként előadásokon vesznek részt a fiatalok. A 14 és 15 éveseknek Mózes Andrea marosvásárhelyi matematikus, a 16-17 éves korosztálynak László Rezső csíkcsicsói plébános, a 18-19 éveseknek, György Alfréd, az osztrák és magyar kamilliánus rend tartományfőnöke, a 20 év fölöttieknek Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki-igazgatója tartja az előadásokat, majd kiscsoportos beszélgetéseken mélyítik el az elhangzottakat. Szerdán és csütörtökön délután sport- és szabadidős tevékenységek, illetve műhelyfoglalkozások lesznek. Többek között íjászat, fafaragás, tánctanulás, vizes lufi csata, focibajnokság, pingpong, szatyor- és pólófestés is színesíti a programot. A kerekasztal beszélgetéseken az intimitásról, imamódokról, női-férfi identitásról és időmenedzsmentről is hallhatnak a fiatalok. A találkozó egyik csúcspontja a csütörtök esti szentségimádás lesz, amelyet a kegytemplomban tartanak, péntek este dicsőítő koncert zárja a napot.

A CSIT szentmiséin – amelyeket élőben is közvetítenek a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalán – Guia Hugó ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója mond szentbeszédet. Az ifjúsági rendezvény szombaton a Hármashalom-oltárnál a 12 órakor kezdődő nyilvános szentmisével zárul, amelyet Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke mutat be. Részletes program és további információk a csit.fif.ma weboldalon és a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook-oldalán is olvashatók.

A CSIT-médiacsapata