Köszöntünk, Mária!

0
3825

Elsőszombati Mária-köszöntőt tartottak Csíksomlyón augusztus 7-én. A szentmise főcelebránsa Urbán Erik ferences tartományfőnök volt. A gyimesiek kezdték az imát délután 4 órától, majd a kostelekiek folytatták a rózsafüzér imádsággal a szentmise előtt és után is, a körmenetet is ők vezették. Suciu Dorottya képriportját láthatják olvasóink, a képek által mi is részt vehetünk, részesei lehetünk az eseménynek.

Gondolatok Urbán Erik homíliájából

Mit jelent hinni? Számtalan megfogalmazása van a hitnek, az első isteni erény, ezért imádkoztunk a szentmisének a bevezető könyörgésében: hogy legyen erős hitünk. Hinni annyit jelent, mint kopogok a jó Istennél, itt vagyok, szabadon, önként akarlak szeretni téged, hinni akarok benned és ezáltal még jobban szeretni azokat, akiket mellém adtál, a családtagjaimat, a testvéreket, szerzetes testvéreimet, munkahelyen munkatársaimat, a szomszédjaimat, jó barátaimat és tágul a kör, szeretem Istent és akkor szeretem igazán a felebarátot. Ne feledjük el, hogy önmagunkat is akkor fogadjuk el igazán olyannak, amilyennek Isten megteremtett, jó meg kevésbé jó tulajdonságokkal.

Kedves testvérek, a hit nemcsak azért kell, hogy a csoda megtörténjen. Ha van hitünk, a csoda megtörténik az életünkben, hol látványos, hol kevésbé látványos, hol csak ott, belül, a legmélyen történik ez a kicsi csoda, de a csoda történik.

A hit által Isten meghív engem. Meghív, hogy együttműködjek vele, személy szerint téged meg engem meghív, mint egy közösséget. Gyertek, működjünk együtt – és amikor én együttműködöm a jó Istennel, akkor igazából egy új történetnek leszek a főszereplője mint egyén, mint közösség. Így főszereplőkké válunk.

Holnap lesz 100. születésnapja egy magyar származású vértanúnak, korunk szentjének. 1921-ben született Magyarországon, a veszprémi főegyházmegye területén Bódi Mária Magdolna. 1945-ben vértanúhalált halt, egy orosz katona lelőtte. Hogy miért? Ez a fiatal, egyszerű munkáslány hallotta, a háborúban hogyan kínozzák, megszégyenítik a nőket, ő azért imádkozott, hogy legyen ereje, adjon neki Isten erőt, hogy meg tudja védeni azon nőket, akik az ő környezetében élnek, meg tudja védeni a lelki, testi tisztaságukat. És ennek lett ő az áldozata. Ha rákerestek interneten az ő fényképeire, amelyek fennmaradtak, akkor azt látjuk, hogy Bódi Mária Magdolna mindig mosolyog, ez a fiatal lány mindig vidám. És a tanúvallomások, amelyek szükségesek az ő boldoggá, illetve szentté avatásához, amely folyamatban van, azt mondják, nemcsak akkor volt boldog, amikor fényképezték őt, nem a kamerának mosolygott csupán, hanem neki ilyen volt az élete alapjáratban. A tanúvallomások megjegyzik, Mária szerette Istent szemlélni, a színében elváltozott üdvözítőt nézni, ez a fény megtisztította Mária Magdolnának az életét, egy idő után az átalakulás nemcsak a lélekben látszik, hanem a szemünkben, az arcunkon is.

MEGOSZTÁS