Tizennégy éve úton

A Ferences Biciklitúra negyedik napja

0
1752

Marosvásárhely, Nyárádszereda, Szováta, Korond, Farkaslaka érintésével, 102 km-es útvonalon – hogy csak azokat a településeket említsük, ahol megállt a 14. Ferences Biciklitúra mezőnye – érkeztek meg szombat estére Székelyudvarhelyre, a Márton Áron térre, a VasSzékely szobor tövéhez, ahol Gálfi Árpád polgármester köszöntötte őket. Kifejezte örömét a város lakói nevében, hogy egy ilyen nagy múltú, egész Székelyföldet megmozgató rendezvény, mint a FerBiT, ebben az esztendőben áthalad településükön. Ennél a mondatnál érdemes kicsit elidőzni. Hogyan is reprezentálja Székelyföldet a Ferences Biciklitúra? Az idei 85 résztvevő a következő székelyföldi településekről, tájegységekből érkezett: Alcsík, Felcsík, Csíkszereda, Gyergyó vidéke, Gyimes völgye, Gyulakuta, Kászonok, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Szászrégen, Székelyudvarhely, de Brassó, Budapest és Déva is képviselteti magát a csapatban. Csaknem másfél évtized alatt 1100 fő részvételével, több mint 5000 km-t tettek meg csak Székelyföldön, beleértve ebbe a Gyergyói- és Csíki Havasok, illetve a Hargita hegyvidéki útjait is. Ha már az adatoknál tartunk, elmondhatjuk azt is, hogy a ferences biciklis zarándokok Európa szerte, 98000 km-t teljesítettek és a legnagyobb hírű kegyhelyeket, zarándok központokat, mind felkeresték: Máriapócs, Mariazell, Czestochowa, Medjugorje, Lourdes, Róma, Fatima, Santiago de Compostela. Bátran állíthatjuk azt is, hogy minden korosztályt megmozgat, mert édesanyja mellett kerekezik idén a 13 éves Bács Anna, és velük van, a hegyen-völgyön egyik legkitartóbb kerékpáros, a 71 éves Vass József.

Nagy hőséget hozott a szombati útszakasz. Ne felejtsük el, hogy amatőr kerékpárosok alkotják a mezőnyt, sőt az idősebbek között számosan betegségekkel, mozgásszervi problémákkal is küzdenek, de felajánlásuk volt elinduláskor, hogy lelki és fizikai rehabilitáció céljából vállalják az utat. Megrendítő volt látni, hogy milyen szívós elszántsággal küzdöttek ezek az emberek a forró aszfalton. Nem adták fel, és végig mentek. Kijelenthetjük, hogy az extrém körülmények ellenére is végig biztonságban volt a csapat. Az egészségügyi felügyeletet Orbán Eszter rezidens orvos látja el, a műszaki segítséget pedig Balázs András-Zsolt Dániel és Magdás Levente adja. A FerBiT elit csapatát a forgalomirányítók alkotják. Ők abból a 20 főből kerülnek ki, akik évről-évre rendszeres résztvevői a menetnek. Idén Józsa Levente, Pál Botond, Bence István, Gocz Attila, Kencse Lurcza Albert, Bege Rajmond, Bálint Róbert és Főcze Attila látják el ezt a szerepkört. A közlekedési helyzetek megoldása mellett a mezőny monitorozása is dolguk, hogy figyeljék és segítsék azokat, akiknek fizikai, egészségi vagy műszaki problémájuk adódik. Van, amikor elég a mentális segítség, az odafigyelés, a biztatás, de előfordul, hogy ki kell emelni valakit a sorból és a kísérő autóra ültetni, hogy a regenerálódás után majd ismét a nyeregben folytathassa az utat.

Csaba testvér ismét a mezőnnyel tekert, és Katona Mihály, Korond polgármestere kérésére a településre érkezéskor ismét összefoglalta a FerBiT idei küldetésének legfőbb célját. Az Úr Jézus ünneplése az eucharisztiában már kétezer éve tart, a FerBiT sajátos missziója még csak tizennégy éve. Csaba testvér figyelemmel kíséri a fiatal nemzedék kreativitását, újító törekvéseit, amelyek sorába illeszthető Bonaventura testvér kerékpáros zarándoklata.

Az utóbbi években a média fejlődésének következtében hatalmas figyelem irányul a kerékpáros versenyekre, elsősorban a többnapos körversenyekre. Százezrek és milliók állnak az utak mentén és várják, hogy a mezőny megjelenjen, és ünnepelhessék a versenyzőket. Idén már a FerBiT csapata is rendőrségi felvezetéssel jár a székelyföldi útszakaszokon és számos településen az út szélén várakoznak a lakosok, hogy mikor futnak be a ferences biciklisták. De ez a mezőny azért különleges, mert velük van még egy különleges személy, Jézus Krisztus. Hiszik és vallják, s amerre járnak hirdetik ezt. Jézus hívását idén azonban meghívóként is kézbesítik mindenhová: elvárnak mindenkit szeptember elején Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, a legnagyobb ünnepre, ahol jelen lesz a szentatya is. Jézus hív mindenkit.

Gulyás László

MEGOSZTÁS