Jézus hív! Nyeregbe fel!

0
2423

A Ferences Biciklitúrát, a FerBITet 14. éve szervezik meg. A programok idén is többnyire a korábbi évek hagyományait követték, az idei zarándoklat mégis különleges volt. A Csíksomlyóra érkezés ugyanis a Porciunkula-búcsúhoz kötődött, az egész túra zárószentmiséjét a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti téren, a Hármashalom-oltárnál tartották.

A FerBIT zárónapján Székelyudvarhelyről indultak a résztvevők Csíksomlyó felé. Már Székelyudvarhelyen Tamás Barna plébános vezetésével népes csoport csatlakozott a Torockóról indulókhoz. Szentegyházán és a Hargitán, a Tolvajos tetői Hármaskeresztnél a csíkiak várták a biciklis zarándokokat. Ott csatlakozott a zarándokokhoz többek között Csíkszereda és Székelyudvarhely polgármestere, Hargita megye Tanácsának elnöke és az idei FerBIT fővédnöke, Miklós Edit lesíkló olimpikon is.

Velük együtt többszázan biciklizték végig a zárónap mintegy 60 km-es szakaszának utolsó egyharmadát. A bicikliseket Csíkszereda központjában is köszöntötték, majd a kegytemplom előtti téren újabb ünnepélyes fogadtatásban részesült a nagy csapat. A vasárnapi nagymise résztvevői ugyanis tapsolva várták az érkezőket és a csíkszentgyörgyi fúvószenekar előadása segítette őket a fáradtság felejtésében.

A Ferences Biciklitúrát 14. éve szervezik meg és a programok többnyire a korábbi évek hagyományait követték, ám az idei zarándoklat mégis különleges volt. A Csíksomlyóra érkezés ugyanis a Porciunkula-búcsúhoz kötődött és a zárószentmisét a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti téren, a Hármashalom-oltárnál tartották, méghozzá nagyszabású zarándok-találkozó keretében.

„Jézus hív! Nyeregbe fel!”– Ez volt a szervezők idei felhívása, amely nemcsak a bicikliseknek szólt, hanem a motorosoknak és a lovasoknak is.

Az ünnepi szentmisét a FerBIT ötletgazdája és főszervezője, Főcze Imre Bonaventura ferences szerzetes és a zarándoklaton résztvevő paptestvérei mutatták be. Az ünnep szónoka Böjte Csaba testvér volt, aki egyben a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke is. Így a prédikáció zárórésze egyben meghívás is volt a szeptemberi eseményre. „Igazából ez az ünnep ráhangolódás, figyelemfelkeltés is szeretne lenni. Erdély földjén keresztül karikázva próbáltuk az embereket meghívni nemcsak az egészséges életmódra és arra, hogy biciklizni jó, meg a levegőn lenni jó, hanem arra is, hogy közelebb kerüljenek a mi forrásunkhoz, keresztény életünk gyökeréhez és csúcsához, az eucharisztiához. Jó lenne, hogy közelebb kerüljünk magához a szentségi Jézushoz, így tudatosan készüljünk a szeptemberi Budapesti 52. Eucharisztikus Kongresszusra, de igazából ne csak hirdessük, hanem meg is éljük keresztény hitünket,” mondta Böjte Csaba testvér az ünneppel kapcsolatosan készített interjúban.

A szentmise végén Korodi Attila polgármester, Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke és Miklós Edit olimpikon fővédnökként is köszöntötte a hegynyeregben összegyűlt zarándokokat. Bonaventura testvér megáldotta a bicikliseket, Bátor Botond pálos szerzetes pedig a több mint száz motorosra kérte Isten áldását.

A támogatók, szponzorok jóvoltából meglepetés ajándék is gazdára lelt. A NEK-szervezői ugyanis gondoskodtak arról, hogy a Budapesti Eucharisztikus Kongresszus himnuszának szövegét egy-egy kitűző kíséretében papíron is átadják a résztvevőknek. A számozott papírok legszerencsésebb tulajdonosai lettek a sorsolás nyertesei, és egyben egy felnőtt és egy gyermek-bicikli boldog tulajdonosai. Az ajándékozók Böjte Csabának is kedveskedtek egy új biciklivel, így a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke jövőre már saját biciklijével vehet részt a következő FERBIT-en.

Az első alkalommal megtartott csíksomlyói biciklis-motoros-lovas zarándoklatot a Role Zenekar, Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tánccsoportjának előadása is színesítette.

Kép és szöveg: Csúcs Mária

MEGOSZTÁS