A forrás őrzői. Elindult a 14. Ferences Biciklitúra Torockóról

0
1799
Archív felvétel

Amint arról korábban hírt adtunk, elindult a teremtés csodája előtt tisztelgő és a Szent Ferenc Naphimnusza szellemében megszervezett Ferences Biciklitúra, közismert névén a FerBiT. Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról tartanak Csíksomlyóra, a Szűzanyához. A FerBiT kezdetéről olvashatnak rövid beszámolót Gulyás László tollából.

A Torockón megtartott július 28-ai esti szentmisén köszöntötte Főcze Imre Bonaventura testvér a 14. Ferences Biciklitúra zarándokait. Nyolcvanöten határozták el, hogy együtt töltik a következő napokat vasárnapig, amíg elérnek Csíksomlyóra, a hegynyeregbe. A csapattal ezúttal végig együtt lesz Böjte Csaba testvér is, aki rendtársával együtt azon lesz, hogy segítsen mindenkinek a lelkét, belső forrásait megtisztítani, felfrissíteni. Bonaventura testvér szentbeszédében példázatban mutatott rá ennek a fontosságára, mert a történet szerint egy alpesi kis faluban foglalkoztattak egy embert, hogy őrizze a falu tisztavizét adó forrást. Amikor takarékossági okokból a forrás őrzőjét elbocsátották, a patak vize zavarossá, ihatatlanná vált. Így lett nyilvánvaló, hogy látszólag semmittevő őrzője a forrásnak milyen nélkülözhetetlen munkát végez. Ehhez hasonló jelentőségűek lesznek a következő napok, amikor a zarándoklat résztvevői megtisztogathatják a saját lelküket, saját forrásukat is a lelkivezetők segítségével.

A kerékpáros zarándoklat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelszavát választotta mottójául: Minden forrásom belőled fakad! Zarándoklatukat felajánlják a kongresszus tiszteletére, és mindenkit arra hívnak, hogy a lehetőségeihez képest vegyen részt annak programjain, mert mindannyiuknak egyénenként, de a társadalmunknak is nagy szüksége van arra, hogy visszatérjen a forráshoz, Jézus Krisztushoz. A biciklitúrán együtt töltött idő alkalmat ad majd arra, hogy megnyíljanak egymás előtt, s egységben és szeretetben, egymást biztatva küzdjék le majd az előttük álló nehézségeket és távolságot. Amikor elbizonytalanodnak vagy az erejük megfogyatkozik, akkor imádkozzanak Istenhez és bízzanak Jézusban, és ne restelljenek segítséget kérni a mellettünk haladótól – biztatott mindenkit a szónok.

Azzal a reménnyel indulnak útnak csütörtökön reggel, hogy útközben sikerül rátalálni majd arra a belső útra is, ami a mindannyiuk legbensőbb forrásához vezet. Ha felfedezik magukban ezt, akkor a szívükben érezhetik majd Jézus Krisztus szeretetét, támogató erejét. Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a ferences biciklitúra idei programját Bonavetura testvér, és mindenki biztatott: Ne feledjük a célt, nyeregbe fel!

MEGOSZTÁS