Mária-áhítat Kovásznán

0
2495

Minden hónap harmadik szombatján Mária-áhítatot tartanak Kovásznán, amelynek keretében szentségimádás, szentmise, rózsafüzér, gyertyás körmenet van. Július 17-én a kiemelt, közös imaszándék ez volt: a Szűzanya védelmezze a magyar nemzetet.

A Mária-áhítatokra a helyiek mellett rendszeresen érkeznek zarándokok, ezalkalommal nemcsak háromszékiek, de gyimesiek is eljöttek, a 70 fős csángó zarándokcsapat vezette a szentségimádást és a rózsafüzér imát, gyönyörű énekük betöltötte a templomot.

Vass Nimród gyimesfelsőloki plébános homíliája gazdag tanítással látta el a hallgatóságot, hiszen szentírási történetek mai tanulságait fogalmazta meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyomány, hagyományos vallásosság megtartó ereje mellett meg kell találni az egyéni kérdésekre a saját válaszokat, hogy aztán imává lényegüljön minden, mint annak a csángó bányásznak a számára, aki a mélybe vezető utat nem méterben, nem is lépcsőfokokban, de Üdvözlégyekben mérte.

A szentmise végén Péter Arthur plébános elmondta: a következő Mária-áhítat időpontja augusztus 21., amelyet másnap a Szent István királyról nevezett kovásznai templom búcsúünnepe követ, ünnepi szónok dr. Marton József nagyprépost, egyháztörténész lesz. A plébános azt is kiemelte, 75 éve lett önálló plébánia a kovásznai, orgonája pedig, amit a besztercei evangélikus közösségtől vásároltak, idén 200 éves.

MEGOSZTÁS