Székelyföldi Kerékpáros Találkozó lesz a Hármashalom-oltárnál

Mindenkit hívnak a 14. Ferences Biciklitúra zárónapjára

2
4326
Indulás Csíksomlyóról: csoportkép a szentmise után. Fotók: FerBiT archív

Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul július 28-án a kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát (FerBiT) a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdettük meg: „Minden forrásom belőled fakad”. Szeretettel hívunk mindenkit a biciklitúra zárónapjára a csíksomlyói hegynyeregbe a Székelyföldi Kerékpáros Találkozóra.

Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája előtt és elkötelezödve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak Magyarországra, a máriapócsi kegyhelyre is. Kisebb csoportok pedig évről-évre messzebb jutottak Európa zarándok térképén: Mariazell, Częstochowa, Međugorje, Lourdes, Fatima, Róma kegyhelyeire is eltekertek a bringások. Az úton eltöltött idő megtanította a résztvevőknek, milyen életérzés kikerülni a hétköznapi komfortzónából, Istenre hagyatkozni és elfogadni az áldást és a kegyelmet. Sok lehetetlen helyzetben érezték az imák hatását és erejét, és azt, hogy milyen biztonságos a Szűzanya palástjának védelmében haladni a kitűzött cél felé.

Idén is a biciklitúra hagyománya szerint minden nap a pihenőidőket elmélkedésre fordítjuk. Ezúttal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus által meghirdetett témákat vesszük sorra: Mire tanít az Eucharisztia? Hogyan jelenhet meg életünkben a tevékeny szeretet gyakorlata? Mit tehetünk egyénileg a teremtett világ védelméért? Mekkora értéket jelentenek Isten szemében egyéni felajánlásaink, a hit apró tettei?

A 14. Ferences Biciklitúra zárónapját különlegesen kívánjuk megünnepelni. A porciunkula búcsú előnapján Szent Ferenc atyánk lelkesültségét szeretnénk megélni: „Ez az, amit én akarok, ez az, amit én keresek, ez az, amit teljes szívemből tenni kívánok!”. Ennek a gondolatnak a jegyében találkozóra hívunk minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói hegynyeregbe, a Hármashalom-oltárhoz. Mutassuk meg a Székelyföldi Kerékpáros Találkozón, hogy mennyien vagyunk, hogy mindannyian ugyanazt keressük és ugyanazt akarjuk! A Hármashalom-oltárnál a szentmisén a csíkszeredai ROLE együttes zenél, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos himnuszát.

A program részleteit az előttünk álló egy hónapban dolgozzuk ki teljesen, amiről további híradásainkban számolunk be. Addig is várjuk a jelentkezőket a 14. Ferences Biciklitúra programjára. Jelentkezni lehet: a 0741-940 171 telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de levelezési címen.

Főcze Imre, Bonaventura testvér

2 HOZZÁSZÓLÁSOK