Zenés utazásra hív a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

0
1623
A fesztivállal párhuzamosan zajlik a Régizenei Nyári Egyetem. Fotó: Ádám Gyula (Régizene Nyári Egyetem, 2019)

Javában zajlanak a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előkészületei, amely idén is július derekán várja a régizenét kedvelő közönséget. Zenében utazunk – ez a fesztivál üzenete: a régizene segítségével térben és időben nagy utat bejárva szabadon utazni. Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

Természetesen valódi utazás is lesz: hat országból érkeznek külföldi meghívottak, és számos hazai fellépő is Csíkszeredába tart feltöltődni és találkozni mindazokkal, akiket a  régizene szeretete fűz össze.

Fellép a fesztiválon a régizene nagy öregjei közé sorolható szerbiai Ensemble Renaissance együttes vagy a bukaresti Madrigal kamarakórus, amely a hazai zenei élet kimagasló teljesítményű formációja. A kórus és a fesztivál kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza.

Újra csíkszeredai színpadon muzsikálnak a fesztivál kedves barátai: Miquėu Montanaro, Erdal Şalikoğlu és a Musica Historica régizene-együttes.

A meghívottak között szerepel Jiří Havrlant (Cseh Köztársaság) is, aki a 2019-ben, Kolozsváron, a La Stravaganza barokk zenei fesztivál keretében szervezett csembalóverseny egyik első díjasa.

A hazai zenei palettát színesítik az erdélyi zenekarok, a Carmina Renascentia, a Kájoni Consort és a Codex együttes, továbbá idén élőben hallhatjuk a Fonte di Gioia együttest Kolozsvárról, akik 2020-ban egy különleges online koncerttel jelentkeztek.

Mindemellett idén sem marad el a régizene fesztivál saját produkciója, a Barokk Fesztiválzenekar előadása, Tóth Mónika koncertmester vezetésével.

A fesztivál kísérőrendezvényekben sem fukarkodik, zenés, gasztronómiai és természetjáró kalandokat kínál az érdeklődőknek. Szombaton délelőtt a gyermekeké a Mikó vár udvara, a reneszánsz gyermeknapon különböző kézműves-foglalkozások és korabeli játékok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A fesztivállal párhuzamosan, július 11. és 16. között zajlik a Régizenei Nyári Egyetem. A diákok idén hat mesterkurzus közül választhatnak: Orgona; Furulya, fuvola; Ének; Barokk hegedű; Csembaló, klavikord; Viola da gamba és violone. A jelentkezési határidőt meghosszabbították, a mesterkurzusok bármelyikére július 4-ig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni ITT.

Sajtóközlemény