Korrupciómegelőzés a Vatikánban

0
965
Szigorú korrupció-ellenes fellépést ígért a pápa. Fotó: CNA

Folytatódik az átláthatóság megteremtése és a korrupciómegelőzés a Vatikánban. Két motu propriót adott ki a napokban a pápa, amelyek értelmében a korrupcióellenes törvény minden vatikáni vezetőre egységesen vonatkozik.

A világi hírügynökségek is nagy érdeklődéssel fogadták és követték a hírt: Ferenc pápa saját kezdeményezésére (ezt jelenti a latin motu proprio kifejezés, amely egy pápai megnyilatkozás műfajmegfelölése. Szerk. megj.) adott ki intézkedéseket, amelyekben többek között előírja, hogy Vatikán Állam hivatali vezetőinek nyilatkozattal kell megerősíteniük, hogy nem ítélték el őket terrorizmusért, pénzmosásért, adócsalásért, valamint hasonló ügyekben nem folyik vizsgálat ellenük. Nem rendelkezhetnek vagyonnal adóparadicsomban, valamint nem fektethetnek be olyan vállalkozásokba, amelyek ellentétesek az egyház tanításával. Ez a bíborosokra, dikasztérium-vezetőkre, igazgatóhelyettesekre és az ötéves megbízatású vezetőkre, illetve a jogi, ellenőrző, felügyelő feladatot ellátó alkalmazottakra is vonatkozik. Mindannyian szerződésük megkötésekor, illetve kétévente kötelesek erről nyilatkozni. Ferenc pápa elrendelte azt is, hogy a római kúria és Vatikánváros dolgozóinak nem szabad munkavégzésük miatt negyven euró feletti ajándékot vagy „más értéket” elfogadniuk.

Ferenc pápa arról is rendelkezett egy másik motu proprio formájában, hogy ezentúl a bíborosok és a püspökök esetében nem a vatikáni semmítőszék előtt indul büntetőeljárás, hanem ugyanaz a vatikáni bíróság tárgyalja ügyüket, mint másokét, első-, másod- és harmadfokon. Továbbra is fennmarad az a szabály, hogy büntetőeljárást indítani ellenük a pápa jóváhagyásával lehet.

Az olasz sajtó egyenesen forradalminak nevezte a Vatikán e jogi lépését, amellyel valódi átláthatóságot teremt, hiszen ezentúl nem zárt ajtók mögött zajlanak az eljárások még magas rangú személyek esetében sem, a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti.

Az elemzők szerint a rendelkezések, a szigorú pápai fellépés hátterében a közelmúltban is előfordult, a Vatikánt ért pénzügyi botrányok állnak. Tavaly szeptemberben a Szentté Avatási Kongregáció vezetője, Angelo Becciu bíboros lemondott, lemondása oka, hogy a Vatikánba a világ minden részéből érkezett milliós adományok egy részét kétes ingatlanügyletekbe, valamint adóparadicsomokba fektette be. Ezt követően Ferenc pápa egy interjúban az egyház „ősi bajának” nevezte a korrupciót. A Szentszék 2016-ban csatlakozott az ENSZ korrupció elleni egyezményéhez. Elemzők felhívják a figyelmet arra is, hogy Ferenc pápa már korábban intézkedett az esetleges korrupció felszámolása érdekében, amikor 2020 májusában kibocsátott egy, a Vatikán közbeszerzési eljárásait szabályozó intézkedést. A vatikáni bírósági esztendő március végi megnyitásakor mondott beszédében pedig az egyház tagjai közötti egyenlőséget hangsúlyozta Ferenc pápa, „kiváltságok biztosítása nélkül”.

Forrás: Vatican News, MTI, Catholic News Agency