Szent József volt a kreativitásvetélkedő fókuszában

1
2064
A nyertesek munkáját értékes könyvjutalmakkal és érmekkel, valamint különdíjakkal jutalmazták a szervezők. Fotók: Molnár Miklós Csaba

A főegyházmegyei kreativitásvetélkedőt tizenharmadik alkalommal szervezték meg a hétvégén Marosvásárhelyen, ezúttal – a járványhelyzetre való tekintettel – online térben. Az idei verseny témája a Ferenc pápa által erre az évre különösen figyelmünkbe ajánlott Szent József volt.

A főegyházmegyei kreativitás vetélkedő a hagyományokhoz híven minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak lehetőséget biztosít kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására. A vetélkedő az országosan elismert hivatalos megyeközti (regionális) versenyek közt szerepel, szervezője a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, társszervezői a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség és a marosvásárhelyi Pro Vita Cristiana Alapítvány.

Az elmúlt években 1000 feletti résztvevővel zajlott a vetélkedő, a tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt és csak novemberben szervezték meg néhány szekcióját. Ebben az évben sem volt lehetséges a személyes jelenlét a versenyen. Ennek ellenére az idei vetélkedőn 6 megye (Bihar, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Temes) 32 iskolájából több mint 350 diák vett részt, felkészülésüket 40 irányítótanár segítette. Nagy öröm és hála, hogy a diákok az online lehetőség akadályaival is könnyedén megbirkóznak, és nem hátrálnak meg – tájékoztatta a résztvevőket Tamási Zsolt főszervező a péntek délután 4 órakor tartott ünnepélyes megnyitón, amelyet Youtube-on keresztül követhettek az érdeklődők.

A legtöbb versenykategóriában az előre beküldött munkákat és videófelvételeket értékelte a zsűri. A szavalat és irodalom kategóriák online élő bekapcsolódással zajlottak szombat délelőtt. Mindkét kategóriában az előző héten tartottak egy technikai próbát, ami segített abban, hogy a verseny gördülékenyebb legyen.

A verseny záróakkordja a szombat délután 6 órakor tartott ünnepélyes szentmise és díjkiosztó volt. A nyertesek munkáját értékes könyvjutalmakkal és érmekkel, valamint különdíjakkal jutalmazták a szervezők.

Tekintve, hogy az idei forduló csak online került megszervezésre, az elkészült alkotásokból – az alkotók beleegyezésével – rövidesen egy online tárlatot is terveznek megnyitni, ahol megtekinthetők lesznek az alkotások a szervező iskola honlapján, a rakoczi.ro oldalon.

Molnár Izabella