A csíkszeredai tűzkárosultak megsegítése

1
1067
A csíkszeredai tűzvész károsultjainak sokan siettek a segítségére. Képünkön a magyar belülgyminisztérium segélyét veszik át az érintett családok. Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Három hónap telt el a csíksomlyói tűzvész óta, és ez idő alatt a károsultak megsegítésére példátlan összefogásnak lehettünk a tanúi. A meghirdetett gyűjtésre több mint háromszázötvenezer lejt adományoztak a tűzkárosultak megsegítésére, a pénzadományok 70 százalékát a bajbajutottak ellátására, élelmezésére költötték el, a fennmaradó 30 százalékot a sportcsarnokban elszállásolt családoknak nyújtott szociális, oktatási és foglalkoztatási tevékenységekre fordítják majd.

Csíkszereda és a környék lakossága, köz- és magánintézményei azonnal léptek és ellátták a legszükségesebbekkel a bajbajutottakat. Nem sokkal később a támogatásba bekapcsolódtak a távolabbi vidékeken élők is, Magyarországról és külföldről is érkezett segítség. A sportcsarnokban elszállásoltakat támogató munka a mai napig zajlik, az önkormányzat segédletével néhány lelkes önkéntes mellett többnyire a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat felváltva teljesíti ezt a szolgálatot.

A magánszemélyektől, vállalkozásoktól, jótékonysági eseményekről, templomi adakozásból érkező pénzbeli adományok összegyűjtésére a Gyulafehérvári Caritast bízták meg a helyi kezdeményezők. Összesen 351 516, 42 lej gyűlt össze a károsultak javára, amelynek jelentős részét, azaz 265 985, 87 lejt a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban a hívek adományozták dr. Kovács Gergely érsek felhívására. Emellett természetbeni adományok is érkeztek: 78 573 lej értékben élelmiszer, 9 867 lej értékben ruhanemű, amelyet a károsultak meg is kaptak. Mindamellett, hogy élelmiszerek, egyszer használatos eszközöket, egészségügyi védőfelszereléseket, tisztító- és tisztálkodási szereket ajánlottak fel adakozók, szükség volt ezeknek a pótlására, további vásárlásra. A pénzadomány nagy részét, 248 866 lejt a bajbajutottak ellátására, élelmezésére fordította a Caritas.

Míg az elején 260-290 személy étkeztetéséről gondoskodtak a sportcsarnokban, a károsultak egy részének a visszaköltözése után 130-115 személy számára készítettek és főztek rendszeresen a Jakab Antal Ház konyhájában reggelit, ebédet és vacsorát.

A további 102 650, 42 lejt a sportcsarnokban elszállásolt családoknak nyújtott szociális, oktatási és foglalkoztatási tevékenységekre fordítja a továbbiakban a szervezet. Mindenkinek köszönjük nagylelkű adományát.

Molnár József

Gyulafehérvári Caritas