A családpasztorációs referensek online találkozót tartottak

0
1073
Családpasztorációs referensek online találkozója. Fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Internetes kommunikációs felület segítségével szervezték meg március 16–17. között a katolikus egyházmegyék családpasztorációs referenseinek és felelőseinek találkozóját. A programot Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a Romániai Püspöki Konferencia családpasztorációs felelőse vezette. A fiatal házaspárok és családok lelkigondozói kísérése volt a rendezvény témája.

A szervezők kezdetben úgy tervezték, hogy a rendezvényt Kolozsváron tartják meg, de a résztvevők a járvány miatt személyesen nem, csupán online találkozhattak. A jelenlévők így is örömmel üdvözölték egymást, megosztva az eddig felhalmozott tapasztalataikat. Jelen volt Böcskei László nagyváradi főpásztor és Cristian Dumitru Crişan püspök, a gyulafehérvári és fogarasi görögkatolikus érsekség segédpüspöke is. A találkozón ötvennél több, a családpasztorációban tevékenykedő személy vett részt.

A kétnapos online konferencia programjában szerepeltek előadások, az egyes egyházmegyék családpasztorációs stratégiáinak a bemutatása, valamint kiscsoportos műhelymunkák. A megnyitót két előadás követte, amelyek témáját az Amoris laetitia apostoli buzdítás szolgáltatta: A házaspárok pasztorális kísérete a házasság első éveiben (Felician Tiba) és Fiatal párok kísérete az Amoris laetitia tükrében (Leornard Nepi, Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma, Róma). Két rövidebb előadás is elhangzott: A tandemcsapatok pályája a tanfolyam után. Notre Dame csapatok (Călin Sechelea) és a Randevúról (Illyés Zsolt). A találkozó keretében megbeszéléseket is tartottak, amelyek során a fiatal házastársak házasságkötés utáni kíséretével kapcsolatos tapasztalatokat, élményeket is megosztottak egymással.

A szentatya idén Szent József ünnepétől, március 19-től hirdette meg az Amoris laetitia-családévet, az azonos című apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulója alkalmából. Ebből a megfontolásból a találkozó egyik fő témája magának a pápai dokumentumnak a résztvevőkkel, valamint az egyházmegyék családjaival való megismertetése és hatékony népszerűsítési módjainak a keresése volt.

Forrás: Temesvári Egyházmegye/Nagyváradi Egyházmegye