Az isteni Gondviselés nem hagy magunkra!

0
2108
Fotó: NEK

A járványhelyzet miatt éppen aktuális előírásokhoz igazodva tartják meg szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek záró szentmiséjére Budapestre utazik Ferenc pápa. A szentatya látogatásának üzenetéről is nyilatkozott a TREND FM rádiónak Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A járványhelyzet miatt egy évet csúsztak a nagy katolikus világesemények: a NEK, a Családok Találkozója és az Ifjúsági Világtalálkozó is, további halasztásra nincs lehetőség. Szeptember 5-12. között Budapesten megtartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust – nyilatkozta a főpásztor, akivel Lakatos László beszélgetett.
„A járványhelyzet változása miatt 2021 őszében is van némi bizonytalanság, de elszántak vagyunk. Ha kell, korlátozásokkal, távolságtartással, oltási igazolással, maszkhasználattal vagy részben az online tér használatával, de megrendezzük a kongresszust” – mondta Erdő Péter. A bíboros utalt arra, hogy Ferenc pápa iraki látogatásán az előírt távolságtartásokkal tartották meg a szentmisét. Ha ősszel szükséges lesz, akkor Budapesten is így rendezik majd meg az eseményeket.

A bíboros, prímás felidézte a beszélgetés során, hogy már korábban meghívták az Eucharisztikus Kongresszusra a pápát, aki tavaly év elején nyitott volt arra, hogy részt vegyen annak legünnepélyesebb részén, a záró szentmisén. A járvány miatt az eredetileg kitűzött időponthoz képest egy évvel később tarthatják meg a világeseményt.
Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy a szentatya bejelentette: elfogadta a meghívást. Úgy fogalmazott: „Az iraki útjáról látjuk, hogy bátor ember. A járványhelyzet ellenére is vállalta az utazást.”
A magyar főpásztor szerint Ferenc pápa iraki utazásának több üzenete is volt. Elmondta: „A keresztény hívek támogatása, a szolidaritás kifejezése az üldözött keresztények iránt volt a látogatásának egyik célja.” Erre utalt az is – tette hozzá Erdő Péter, hogy – felkereste a lerombolt városokat, városrészeket. Másrészt – hangsúlyozta a bíboros – a szentatya párbeszédet kezdett az iszlám világgal. Erdő Péter azt mondta: „Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében.”
A bíboros, prímás örömét fejezte ki, hiszen így javulnak a vallásközi kapcsolatok. Megjegyezte azt is, hogy ebben a folyamatban a pápaságnak hosszú évtizedek óta vezető szerepe van. Erdő Péter felidézte, hogy annak idején Magyarországon II. János Pál pápa volt az, aki ellátogatott Debrecenben a gályarab prédikátorok sírjához, ő volt az, aki a zsidó közösséggel is találkozott.


A főpásztor kitért arra is, hogy milyen jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa eljön az Eucharisztikus Kongresszusra, mivel a katolikus egyházfő nem mindig látogat el ezekre az eseményekre, számos alkalommal legátust küld (legutóbb 2000-ben vett részt pápa NEK-en, II. János Pál a római világeseményen). 1938-ban is, amikor legutóbb hazánk rendezhette meg az Eucharisztikus Világkongresszust, XI. Piusz pápa helyett Pacelli bíboros államtitkár − aki később XII. Piuszként pápa lett − utazott Magyarországra.

Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt Ferenc pápa, hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt! A járvány, a félelemmel és szomorúsággal telt időszak után érezzük át, hogy az isteni Gondviselés nem hagy magunkra.
A bíboros beszélt a NEK eseményei és programjai kapcsán arról, hogy kiemelten fontos a fiatalok megszólítása a hit mellett a művészetek nyelvén is.
Az Erdő Péterrel készült interjút teljes egészében itt hallgatható meg!

Forrás: iec.2020.hu