Segítség az időseknek és a hozzátartozóknak

0
1673

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai idősnapközije nappali ellátást, valamint az aktív idősödést népszerűsítő programokat biztosít felügyeletre szoruló, de még mobilis szépkorúak számára.

Gondoskodni az idős családtagról, aki állandó felügyeletet, odafigyelést és társaságot igényel, nagy kihívás azokban a családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, az unokák pedig iskolába járnak. A Caritas nagybányai idősnapközije épp ilyen helyzetekre nyújt megoldást.
Az intézmény tavaly nyitotta meg kapuit az Együtt az időseinkért! elnevezésű, az Európai Szociális Alapból finanszírozott POCU-projekt keretében, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A központ ellátottai 65 év feletti, krónikus betegségekben szenvedő nagybányai idősek, akik még mobilisak, viszont állandó felügyeletet igényelnek.

A George Coșbuc 54. szám alatt működő akkreditált szociális intézmény biztosítja az idősek számára a nappali ellátást hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között. Szocializációs foglalkozásokat biztosít a pszichikai és mentális szinten tartáshoz; futópad és orvosi szobakerékpár használatának lehetőségét, valamint gyógytornát a fizikai erőnlét megőrzéséhez és javításához. Továbbá biztosítja az általános egészségi állapot személyre szabott, rendszeres figyelemmel követését; a gyógyszerek adagolását a kezelőorvos utasításának megfelelően. A központ az idősek étkeztetéséről is gondoskodik uzsonna és ebéd formájában.
Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az intézmény szakemberei tanácsadást és képzést is nyújtanak számukra arra vonatkozóan, hogyan viseljék megfelelően gondját idős szerettüknek, amikor otthon tartózkodik. A központ kiemelt figyelmet fordít a járványmegelőzési intézkedések szigorú betartására, így a hozzátartozók nyugodtak lehetnek afelől, hogy idős családtagjuk jó helyen, jó kezekben van. Az intézmény szakemberei: szociális munkás, egészségügyi asszisztens, idősgondozók, gyógytornász gondoskodnak arról, hogy a szépkorúak igényeiknek megfelelő szolgáltatásokban részesüljenek.

Az Együtt az időseinkért! projektnek köszönhetően a központ által nyújtott szociális szolgáltatások díjmentesek. Jelenleg az idősnapközi tíz új ellátottat tud fogadni. Azok a nagybányai lakosok, akik úgy gondolják, hogy idős szerettük javát szolgálná, és jól érezné magát az intézményben, valamint meg tudják oldani reggel a központba, majd délután a hazaszállítását, munkanapokon 9 és 15 óra között érdeklődhetnek a szolgáltatás igénybevételének feltételeiről a 0262-218058-as telefonszámon. A Caritas idősnapközijének munkatársai és a központ ellátottai is szeretettel várják az újonnan csatlakozókat.

Palincas Erika