Továbbra sem engedjük el a rászorulók kezét

A Szatmári Máltai Szeretetszolgálat lett a 2020-as év fiókszervezete

1
1374
A keresztény értékek és a humanitárius elvek képezik tevékenységeik alapját

2020-ban a világjárvány minden eddiginél jobban felülírta terveinket és ugyanakkor az egész társadalom működését. Új helyzetek, új feladatok és megoldhatatlannak tűnő problémák kerültek előtérbe. Ebben az időszakban az egészségügyi szféra mellett a szociális ágazatban dolgozók is a „frontvonalban harcoltak” a koronavírus ellen. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti csapata lett a 2020-as év fiókszervezete. A kitüntetéssel kapcsolatban Hegedüs Gergő, a helyi szervezet vezetője és Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat főtitkára válaszolt kérdéseinkre.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat egyike azon szociális nonprofit szervezeteknek, amelyek fontos szerepet vállaltak a koronavírus elleni „küzdelemben”. A kolozsvári székhelyű alapítványnak Romániában 19 aktívan működő fiókszervezete van. A keresztény értékek és a humanitárius elvek képezik tevékenységeik alapját: a Romániai Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend küldetésének képviselője.

Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat főtitkára hírportálunknak elmondta, hogy nagyon büszke a szervezet önkénteseire és a szükségállapot idején tanúsított magatartásukra − országos szinten. „Abban a pillanatban, amikor komolyabb szigorító intézkedéseket vezettek be Romániában, már tudtam és éreztem, hogy mi nem ülhetünk tétlenül. Létrehoztunk egy krízisintervenciós csapatot és velük együtt dolgoztunk azért, hogy minél átvészelhetőbb legyen az az időszak” − idézte fel a főtitkár a járvány elleni küzdelem első lépéseit. „Ezt követően csak mindenki tette a dolgát. Azt gondolom, hogy a lehető leghamarabb tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez az önkénteseink minden városban” – folytatta Tischler Ferenc. „Örülök annak, hogy sikerrel vette a szervezet ezeket az akadályokat és ami a legfontosabb: továbbra is szeretettel tudtunk fordulni az emberekhez minden biztonsági szabály betartásával együtt” − emelte ki a főtitkár.

2020-ban a szervezet tevékenységei révén sokkal több embert ért el, mint a korábbi években. „Valóban, szinte mindegyik fiókszervezetünk kiválóan teljesített a szükségállapot idején, de minden városban más erőforrásaink, alapszolgáltatásaink vannak. Ezért tartottuk fontosnak kiemelni néhány olyan helyi intézményt, amely a legtöbb embert szólította meg, amelyeknek a munkája a legkiemelkedőbb eredményeket hozta. Úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évben az év fiókszervezete éppen ezért Szatmárnémeti lesz” – tette hozzá Tischler Ferenc.

Ennek kapcsán vettük fel kapcsolatot a szatmárnémeti fiókszervezet munkatársaival. Hegedüs Gergő, a helyi szervezet vezetője szívesen válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire.

Mit jelent ez a díj a csapatnak?

Hatalmas elismerés ez számunkra és tényleg megtiszteltetésként tekintünk rá. Az elmúlt év nagyon nehéz volt mindenkinek − nekünk is, de örülünk annak, hogy egy ilyen elismerésben volt részünk. Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapattal/csapatban dolgozom.

Mennyi munka van amögött, hogy a szatmári csapat kiérdemelte az év fiókszervezete díjat? Az elmúlt évben milyen fontosabb programok voltak?

Őszintén? Rengeteg munka van benne. Januárban és februárban még a megszokott rendszer szerint dolgoztunk: rendszeres főzések a hajléktalanszállónak, naponta 80 gyermek étkezett, tanult és játszott a központunkban. Aztán márciusban minden megváltozott. A kapcsolattartás a kedvezményezettjeinkkel az online térre korlátozódott − új módszerekkel dolgoztunk azért, hogy az online oktatás működőképes lehessen a hátrányos helyzetű gyermekek számára is. A helyi civil szervezetekkel és az önkormányzattal együttműködve több adományosztó akciónk volt, amelyek során a városunk szociális lakásaiban élőknek segítettünk, ugyanakkor az időseknek való bevásárlásban is segítettünk.

2020-ban egy Romániában egyedülálló programot indítottunk el, amely az Ajándékozz egy kosárnyi helyit! nevet viseli. Ezzel az akcióval azt szeretnénk elérni, hogy a segítségnyújtás, adományozás természetes folyamattá váljon, hogy az emberek szívesen támogassák egymást. A Partiumi Falugazdász Hálózattal és a Polgármesteri Hivatallal közreműködve Szatmárnémeti három élelmiszerpiacán adománygyűjtő ládákat helyeztünk el, így a helyi termelőknek és a vásárlóknak egyaránt lehetősége van az adományozásra.

A Mínuszos Éjjelek Őrei akciónkat tavaly is tudtuk folytatni, ez a városunkban élő hajléktalanok segítéséről szól. Azokon az éjszakákon, amikor a hőmérséklet -7°C alá csökken, önkénteseink forró teával, meleg étellel és takarókkal „felszerelkezve” indulnak el a város utcáin, hogy megkeressék azokat a személyeket, akik a mínusz fokokban az utcán töltik az éjszakát. Nem egyszer és nem kétszer tapasztaltuk már, hogy a kinti jelenlétünk ilyenkor életmentő lehet, hiszen azzal, hogy az adott személyeket a hajléktalanszállóra kísértük el, lehetséges, hogy épp a fagyhaláltól mentettük meg.

Hány ember van a munka mögött? Mekkora csapat dolgozik nap mint nap (munkatársak, önkéntesek)?

Szervezetünknek majdnem 100 önkéntese van, akiknek korosztálya igazán különböző. Vannak elemi osztályos, tini, felnőtt és ugyanakkor idős önkénteseink is, akikkel együtt dolgozunk.

Milyen terveitek vannak az előttünk álló évre?

Szeretnénk bepótolni mindazokat a közösségi programokat, tevékenységeket, amelyek tavaly elmaradtak. Igazság szerint konkrét éves tervünk a bizonytalan vírushelyzet és a gyakori intézkedések miatt nincs, viszont egy biztos: továbbra sem engedjük el a rászorulók kezét. Továbbra is feladatunknak tekintjük felhívni a figyelmet egymás segítésének a fontosságára és arra, hogy az összefogás, a közös munka mindig kifizetődő.