Az újságírók kerüljék a „szenny szeretetét”

Ferenc pápa fogadta a száz éves fennállását ünneplő Catholic News Service újságíróit

0
585
Ferenc pápa a Catholic News Service küldöttségével. Fotó: Vatican News

Kötetlen találkozón vehettek részt február elsején az Amerikai Egyesült Államok püspöki konferenciája által fenntartott katolikus hírügynökség munkatársai. A szentatya közelgő iraki útjáról, a sajtó egységépítő szerepéről, illetve az amerikai egyház mai arculatáról beszélt nekik a Szent Márta-házban.

Közös imádság és beszélgetés formájában zajlott a találkozó a pápa és a Catholic News Service (CNS) néhány újságírója között, amelyre a hírügynökség százéves fennállása adott alkalmat. Ferenc pápa egy hónap múlva esedékes iraki útjáról beszélt, amelyet az újságírók nagy várakozása előz meg – hacsak egy újabb Covid-19 fertőzési hullám nem hiúsítja meg a várva várta utat. A szentatya látogatásával szeretné kifejezni közelségét az iraki nép iránt, amit már elődje, Szent II. János Pál pápa is szeretett volna, de sajnos nem valósulhatott meg akkor az út.

Előre megírt beszédében a pápa kitért a CNS hírügynökség százéves történetére. Felbecsülhetetlen hozzájárulásukkal gazdagították az angol nyelv világát, az igazság keresését egy olyan korban, amelyben a híreket könnyen manipulálták és a félretájékoztatás elterjedt volt. Az újságíró szerepe tehát az, hogy segítsen a jó és a rossz megkülönböztetésében és a párbeszéd kialakításában.

Ferenc pápa válaszolt az amerikai katolikus sajtó munkatársai kérdéseire, a párbeszéd, az egység és a testvériség kulcsszavaival. A katolikus tájékoztatás szerepe az egység keresése az USA egyházában, amely bátor és élő – fogalmazott a szentatya.

Keressétek az egyház egységét, mert a megosztott egyház kísértésben lévő egyház. Segítsétek tehát az egyházat, hogy kijöjjön a kísértésekből! Gondolkodtassátok el a különböző feleket, keressétek a testvériség útját az egységen keresztül. Az a kommunikációs eszköz ugyanis, amelyik olajat önt a tűzre, az nem segít. A megosztottság útja sehova sem visz – fejtette ki a pápa. Az egység nem egyformaságot jelent, hanem a különbözőségek egységét, vagyis vitatkozhatunk, de ugyanolyan szívvel.

Az Amerikai Egyesült Államok mai egyházának arculatáról kérdezték az újságírók Ferenc pápát, aki kiemelte annak élő mivoltát. Szólt a katolikus iskolák kiterjedt hálózatáról, a bevándorlók megsegítéséről, kiemelve José H. Gomez Los Angeles-i érseket és Mark J. Seitz püspököt a texasi El Pasóból. Egy élő egyház, katolikus a szó egyetemes értelmében. Nagylelkű és alázatos, mert megszenvedte a visszaélési vádak miatti válságot, fejet hajtott, bűnbánatot tartott, és engedelmeskedett a szükséges vizsgálatok lefolytatásában is. Imádkozó egyház is, amelynek nyilván hibái is vannak, mint mindenkinek, de amelyre a pápa nagy reménnyel tekint.

Az újságírás bűnei

Az írott argentin sajtó kongresszusán mondott beszédére utalva Ferenc pápa fölsorolta az újságírás négy bűnét, amelyektől óva intette a CNS munkatársait. Az első a félretájékoztatás, amikor csak a dolgok egyik részét mondjuk el, elhallgatva a másikat, holott az egészben rejlenek az árnyalatok. A félretájékoztatás bűn, mert tévedéshez vezet. A második a rágalmazás, ami súlyos bűn, mert hazugsággal veszi el a személyek jó hírét. A gyalázkodás beszennyez egy embert egy már nem létező múlttal. Végül pedig a koprofília, amit Ferenc pápa a szenny szeretetének nevez, ugyanis a botrányok jól fizetnek, és sokan szívesen fogyasztják ezt a szennyet, a botrányokat. A pápa azt kérte tehát, hogy az újságírók ne essenek ezekbe a bűnökbe.

Forrás: Gedő Ágnes/Gabriella Ceraso/Vatican News