Kolozsvári Rádió: minden felekezet megtarthatja a karácsonyi istentiszteleteket

0
2825
Fotó: szatmariegyhazmegye.ro

Meg lehet tartani az egyházi szertartásokat a karácsonyi ünnepkörben az egészségügyi óvintézkedések betartásával – közölte honlapján a Kolozsvári Rádió a Monitorul de Cluj helyi lapra hivatkozva.

Az idézett források szerint az ortodox egyház és a kormány képviselői megállapodtak abban, hogy nyitva tartanak a templomok az adventi időszakban illetve karácsonykor és az újévi szertartások idején is. A híveknek be kell tartaniuk az egymás közötti 2 méteres távolságot a beltérben és a másfél métert a kültéren. A maszkviselés mindenki számára kötelező, ez alól csak a szertartásokat vezető papok és lelkészek számítanak kivételnek. A szertartásokat a karantén alatt álló településeken is megtartják, legtöbb 20 személy részvételével. Az ortodox egyház és a kormány között kötött megállapodás az összes romániai felekezetre érvényes – áll a Kolozsvári Rádió híranyagában.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ugyancsak a Kolozsvári Rádiónak pár nappal ezelőtt adott nyilatkozatában kifejezte: nagyon fontos az egyház számára is a hívek és papok egészségére való odafigyelés, azonban nem sérülhet a vallásszabadság által biztosított vallásgyakorlási jog. A főpásztor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy karácsony megünneplésével nem szorul az egyház az online térbe.

Forrás: Kolozsvári Rádió