Az adventi készület kezdete Gyulafehérváron

0
2908

A vasárnappal elkezdődő adventi időszak Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig tart, várakozásra és lelki felkészülésre szólítja a híveket. A gyulafehérvári érsekség alig ötnapos Facebook-oldalán a főegyházmegye központjában történő és a hívek széles köre számára eligazítást, az adventre hangolást elősegítő anyagokat tesznek közzé.

Az adventi készület kezdetét jelzi a gyulafehévári Szent Mihály-székesegyház főkapuja előtt felállított adventi koszorú, amelyet az érsekség munkatársai, élükön Kerekes László segédpüspökkel készítettek el november 27-én.

Ezt László Szabolcs plébános áldotta meg november 28-án délután 6 órakor, majd ő gyújtotta meg az első gyertyát rajta. Az ünnepségen a járványügyi előírások betartásával részt vett Kovács Gergely érsek és Jakubinyi György nyugalmazott érsek is, valamint papok és a hívek.

Fotók: Farkas Ervin

A gyulafehérvári érsekség Facebook-oldalán advent első vasárnapjától kezdve Adventi lámpás címen, Fénygyújtó gondolatok napról napra alcímmel a főegyházmegye elöljárói osztják meg gondolataikat, ezzel szeretnének segítséget nyújtani az adventi készületben. „Legyen mindannyiunk segítségére és lelki épülésére” — írják a sorozatot beharangozó bejegyzésben. Advent első hetében dr. Kerekes László segédpüspök gondolatait követhetik a hívek.

Ugyancsak az adventi időszak kezdetét jelzi az a videó, amelyet november 28-án este 8 órakor tettek közzé, és amelyen Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök, Hurgoi János irodaigazgató, Kiss Endre szemináriumi spirituális, Veres Stelian egyházmegyei vagyonkezelő és Kovács Szabolcs érseki titkár az adventi roráté-mise introitusát, a Rorate coeli-t énekli, ezzel kívánva a híveknek, akik közül sokan a vírushelyzet miatt lezárt településeken élnek, esetleg nem tudnak eljutni a roráté-szentmisékre, áldott adventet.

MEGOSZTÁS