Resurrexit több helyszínen

1
1374

A gyulafehérvári főegyházmegye ifjúsági lelkészsége (FIF) idén is megszervezte az ifjúsági zenecsoportok találkozóját, igaz – mint oly sok mindent idén –, ezt is egy picit másképp. Ha a zenecsoportok nem mehetnek a Resurrexitre, akkor a Resurrexitet visszük a zenecsoportokhoz – gondolták a szervezők. A szervezője, Balás N. Dániel számol be az eseményről.

Lelkészségünk zászlójára tűzte, hogy a világjárvány ellenére sem fogja a fiatalok „kezét elengedni” 2020-ban. Ezen elv mentén gondoltuk újra a zenecsoportok találkozóját, és választottuk a több kicsit az egy nagy helyett. Így találkoztunk ebben az évben több helyszínen, alkalmanként kisebb létszámban, az ifjúsági zenészekkel és énekesekkel. A feltámadás örömhírét ősszel is ugyanolyan lelkesedéssel hirdethetjük és dicsőíthetjük a Szentháromságot! Egy szombat délután sok-sok zenéléssel és játékkal, amelynek a csúcsa az előesti ifjúsági szentmise, a környék zenecsoportjainak közös szolgálatával – így lehet röviden összefoglalni a Resurrexiteket 2020-ban.

Elsőként Brassóban találkoztunk, a belvárosi Keresztelő Szent János (ferences) templomban, szeptember 19-én. A koradélutáni programkezdés elején igyekeztünk megismerkedni egymással, „belátni” a maszkjaink mögé, majd neki is láttunk a gyakorlásnak, hogy estig a tőlünk telhető legjobbat, legpompásabbat tudjuk a jó Istennek ajándékozni. Az énekhangok, a gitárok, a zongora, az elektromos- és basszusgitár összhangján dolgoztunk órákon át, aminek meg is lett a gyümölcse. Az esti szentmisén családias létszámban voltunk ugyan, de így is sikerült ünnepi hangulatot varázsolni a templomban. A programot egy rövid kis kiértékelővel zártuk, ahol visszajelezhettünk egymásnak.

A második állomás Csíkszereda volt, október 10-én.A Szent Ágoston-templom alagsorában gyűltek össze találkozásra és közös ünneplésre az ifjak a megyeszékhelyről, de még Csíkszentlélekről, Bánkfalváról, Brassóból és Gyergyószentmiklósról is. Az ifjúsági zenére mint műfajra sokan sokfélét mondanak, de tagadhatatlan, hogy a lendület és a belülről fakadó öröm minden körülmények között áthatja a gitáros templomi muzsikát. Ezt a csíki Resurrexit is nagyszerűen bebizonyította. Lelkesen gyakoroltak, készültek órákon át a résztvevők, hogy még az újonnan tanult dalok is Istenhez méltó módon hangozzanak majd a templomban. Igazán feltöltő élménnyel tudott mindenki gazdagodni.

Gyergyószentmiklós volt a Resurrexit harmadik állomása október 24-én. A fiatalok már nagyon izgatottan várták az alkalmat, mivel a járványhelyzet hatására nem sok lehetőségük van közösségben találkozni. A programnak a Szent István-plébánia adott otthont, amely a déli harangszóval kezdve megtelt hangos énekléssel. Hangszerek tekintetében színes volt a felhozatal. A zenekart rengeteg gitár, fuvola, illetve cajon gazdagította. Nem csupán a hangszerek színes skálájának tekintetében volt különleges ez az alkalom, hanem a résztvevők helyi hovatartozása tekintetében is. Voltak, akik Csíkszeredából érkeztek.

Nagy szívfájdalmamra a csíkszeredai Resurrexitre nem tudtam elmenni, bár nagyon vártam, úgyhogy igazából nem is volt kérdés számomra, hogy ha már van lehetőség máshol a találkozásra, akkor én ott leszek. Ez a különleges helyzet, a több különböző időponttal és helyszínnel, nekem most nagyon jól jött, mert így nem kellett teljesen lemondjak erről az élményről. Most már egyáltalán nem sajnálom azt a kis időt sem, ami az utazással telt. Jó érzés újra és újra felismerni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy milyen sok ifjúsági közösséget vezet ugyanaz a cél: Istent dicsérni! (Botár Márta)

Az egész napos közös tanulás, zenélés és játék után következett a Resurrexit fénypontja, a szentmise. A fiatalok hangja betöltötte az egész templomot, együtt szolgáltak, dicsérték Istent. A résztvevő fiatalok közül többen egy nappal előtte még nem is ismerték egymást, nem, hogy a közös zenekarban szolgáljanak. Pár órás közös munka után mégis ők lettek, ha csak egy kis időre is, Erdély legnagyobb dicsőítő zenekara. Valódi ünnep volt ez, a zenecsoportok ünneplése!
A következő találkozó november 21-én lesz megtartva Kézdivásárhelyen.

A zenecsoportok találkozójáról, valamint a FIF ( a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkészsége) további eseményeiről a FIF YouTube-csatornáján találhatók videók.