Támasz a mellrák elleni küzdelemben

Új szolgáltatást indít a Caritas Catolica

0
1211
Külső mellprotéziseket, parókákat és ortopédiai melltartókat biztosítanak a daganatos betegséggel küzdő hölgyeknek. Fotók: Caritas Catolica

A mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja, az úgynevezett rózsaszín október részeként újfajta segítségnyújtást indított el a katolikus Caritas Nagyváradon – a program által külső mellprotéziseket, parókákat és ortopédiai melltartókat biztosítanak a daganatos betegséggel küzdő hölgyeknek, reális időben, annak érdekében hogy könnyebben elviselhetővé tegyék a kezelés másodlagos mellékhatásait, ugyanakkor tanácsadást is biztosítanak a mellamputáció esetén gyakran kialakuló nyiroködéma megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

Nők esetében a mellrák a leggyakoribb daganatos betegség világviszonylatban. A műtéti beavatkozásnak és a kemoterápiának viszont számos olyan mellékhatása lehet, amelyek befolyásolhatják a beteg életminőségét – nemcsak fizikai, hanem érzelmi és pszichológiai szempontból is –, mint a hajhullás vagy a mell eltávolítása nyomán megduzzadt felső végtagok.

„Régi álmunk volt, hogy segítséget nyújthassunk a mellékhatásoktól szenvedő romániai nőknek azáltal, hogy külső mellprotéziseket, parókákat és ortopédiai melltartókat biztosítunk számukra. Ehhez szükségünk volt egy megbízható helyi partnerre, amely képzett szakemberekkel rendelkezik, ugyanakkor megvan a szolgáltatáshoz szükséges együttérző és emberséges hozzáállása is. Ez a partner volt számunkra a Caritas Catolica, amellyel sok éve együttműködünk már” – nyilatkozták Jan és Coby Willemsen, a Stichting Steungroep Nederland Roemenië vezetői. „Gratulálunk a Caritas Catolicának az új szolgáltatás elindításához, reméljük hogy sok nő életminőségét tudják majd javítani általa” – tették hozzá.

Az új segítségnyújtás hiánypótló jellegű Bihar megyében, ugyanakkor nagyon szükséges is, hiszen az állami rendszerben háromévente mindössze egyetlen ingyenes protézisre jogosultak a betegek. A protézis azonban rendszerint ennél jóval hamarabb elhasználódik, vagy egyszerűen higiéniai okokból jobban esik az embernek, hogy gyakrabban cserélje ki egy új, tiszta protézisre. Ugyanez a helyzet a parókákkal és ortopédiai melltartókkal, amelyek a mindennapi használattól elkopnak. Sokan nem tudják megengedni maguknak, hogy a kereskedelemben forgalmazott termékeket megvásárolják, és ezért megelégszenek azzal, hogy háromévente egyszer cserélik a mellprotéziseket. Az ilyen személyeken szeretne segíteni a Caritas Catolica.

A segélyszervezet székhelyén a melldaganattal kezelt személyek egy szimbolikus adomány fejében bármilyen gyakorisággal válthatnak ki maguknak jó minőségű holland parókákat, mellprotéziseket és speciális melltartókat. Az anyagi gondokkal küzdő személyek pedig egy kérvény leadásával teljesen ingyenesen is hozzájuthatnak a fent említett eszközökhöz. A szolgáltatás vezető szakápolója pedig nyirokmasszázs és kineziológiai tapaszok révén segít a nyiroködéma megelőzésében és kezelésében.

„Hónapok óta készülünk az új szolgáltatás megnyitójára. Holland partnereinktől kaptam a felkérést, hogy vezessem ezt a tevékenységet, és egyben képzési lehetőséget is biztosítottak a nyiroködéma kezelés és a medical taping területén. A közvetlen környezetemben sajnos több hölgy is van, aki mellrákkal küzd, ez is motivált arra, hogy elvállaljam ezt a szolgálatot, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel és a szerzett tudásom által segíteni tudjak” – nyilatkozta Bőr Gyöngyi részlegvezető. „Az érdeklődőkkel először telefonon egyeztetünk időpontot, majd eljönnek az ingyenes konzultációra. A megfelelő protézis kiválasztása mindig személyre szabottan történik, többek közt a melltartóméret, a forma, valamint az elvégzett műtét típusa alapján” – magyarázta a folyamatot a részlegvezető.

A Caritas új, mellrákkal küzdő nőket segítő részlegét október 27-én, kedden nyitották meg, egy publikum nélküli ünnepségen. A szolgáltatás azóta működik és nyitott bárki számára. További információk és időpont-egyeztetés a 0770-618 856-os telefonszámon, hétfőtől péntekig 8–16 óra között, valamint a Caritas weboldalán: https://caritascatolica-oradea.ro. A szolgáltatás alapjául szolgáló protéziseket, parókákat, melltartókat a Caritas holland partnerei, a Stichting Steungroep Nederland Roemenië, valamint a Stichting Oost-Europa Boskoop biztosítják.

Caritas Catolica