„Fehér misét” ünnepeltek Washingtonban – hálát adva a fogyatékkal élők életéért

0
709
Fotó: Magyar Kurír

Október 18-án tizenegyedik alkalommal tartották meg a „fehér misét” a washingtoni Assisi Szent Ferenc-templomban, melyet Wilton Gregory érsek, a washingtoni érsekség főpásztora mutatott be.

A keresztségben Isten kegyelmi ajándékát jelképező fehér ruha nyomán kapta nevét a „fehér mise”, melyet minden évben a fogyatékkal élő keresztény testvérekkel együtt ünnepelnek Washingtonban.
Wilton Gregory homíliájában arra emlékeztetett, hogy „Jézus mindig befogadó volt, mindig módját ejtette annak, hogy minden személyt befogadjon a követői körébe. (…) Éppen Krisztusnak ez a befogadó magatartása indította a washingtoni egyházat arra, hogy évente ünnepelje a fehér misét azzal a céllal, hogy nyilvánosan és hálával elismerje az ajándékot, amit Isten a fogyatékkal élő emberekbe rejtett. Nélkülük mi lennénk fogyatékosak, mert mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, és az egyháznak soha nem szabad megfeledkeznie erről az örökségről.”

A fogyatékkal élők iránti szerető gondoskodás régóta a washingtoni egyház fontos ügye. 1978-ban az amerikai püspökök itt jelentették meg Vezérelvek a fogyatékkal élők szentségi ellátásához címmel azt a lelkipásztori eligazítást, mely megállapítja: „Krisztus Testének minden tagja egyetemesen meghívást kapott Istentől a keresztség jegyében. Ennek a hivatásnak a jegyében az egyház mindenkit támogat az életszentség elérésében, mindenkit bátorít és segít saját elhívatásában. A fehér szín a keresztség során kapott fehér ruhára és a keresztségi fogadalmainkra emlékeztet” – írták az amerikai püspökök.

Forrás: Vatican News / Magyar Kurír