Boldog Carlo Acutis sírját több mint 41000-en látogatták meg

A kegyelem kiemelt időszaka

0
3307
A boldoggá avatás előtt a bazilika homlokzatán láthatóvá válik a boldoggá avatandó képe (Forrás: AP)

Több mint 41000-en látogatták meg Boldog Carlo Acutis sírját azalatt a 19 nap alatt, míg a boldoggá avatást megelőzően kinyitott sír és Acutis jó állapotban megőrződött teste látható volt. Október 10-én Assisiban a Szent Ferenc-bazilikában tartott szertartás keretében avatták boldoggá Carlo Acutist.

Az egyházmegye által kiadott közlemény szerint naponta átlagosan 2170-en látogatták a sírt október 1-19. között, bár szigorú járványügyi előírásokat kellett betartani.  Ez idő alatt egy üvegfal mögött látható volt az elhunyt tizenéves épségben megőrződött teste társaihoz hasonló öltözékben: farmer, Nike teniszcipő. Október 19-én szentmisét celebráltak a sírjánál, majd az üveget márványkővel borították be, ezzel jelezve az ünnepségsorozat végét. Marcello Semeraro püspök, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának új vezetője a szentmise során elmondta: lesz még alkalom, hogy a hívek láthassák az új boldog testét. “A templom nyitva marad a látogatók előtt” – ígérte a főpap, így a híveknek lesz lehetősége a sírnál imádkozni és Carlo Acutis közbenjárását kérni.

Semeraro püspök ugyanakkor hálát adott Istennek a két hét minden kegyelméért, hiszen elképzelhetetlenül gazdag, csodás napokat éltek meg mindazok, akik a boldoggá avatást megelőzően s azt követően személyesen bekapcsolódtak az ünnepségekbe. “Amit átéltünk, valóban a kegyelem kiemelt időszaka volt, ami virágot és gyümölcsöt fog teremni a jövőben” – tette hozzá. “A hívek nagy létszámban való csatlakozása jele annak, hogy Carlo egy közülünk való szent.”

A Milánóban nevelkedett fiatalember ugyanolyan tizenéves volt, mint kortársai, kicsit talán tehetségesebb az átlagnál: programozást tanult igen fiatalon, emellett nagyon erősen vonzódott az eucharisztikus Jézushoz, bár szülei nem nevelték különösöképpen vallásosan, maguk nem lévén templomba járó emberek akkoriban. Carlo a számítógépes tudását arra használta, hogy többek között az eucharisztikus csodákat sokaknak bemutathassa a világhálón. Azt is megosztotta a honlapja látogatóival, hogy meggyőződése szerint “minél gyakrabban vesszük magunkhoz az eucharisztiát, annál inkább Jézushoz válunk hasonlókká olyannyira, hogy még a földön megízleljük a mennyet”.

Carlo leukémiában szenvedett és a betegség miatt hunyt el 2006-ban, mindössze 15 évesen, szenvedéseit az Úrnak ajánlotta fel a pápáért és az egyházért.

“Tanúságtétele azt mutatja korunk fiataljainak, hogy meg lehet az igazi boldogságot találni, ha az ember Istent teszi az első helyre és őt szolgálja testvéreiben, különösképpen a legkisebbekben” – mondta Ferenc pápa október 11-én a Szent Péter-téren egy nappal Carlo Acutis boldoggá avatása után. A fiatalember sok szempontból illik Ferenc pápa pasztorális irányvonalába, amelyben kiemelt helyet foglalnak el a peremre szorultak, a rászorulók, és ezen embertársak irgalmas, együttérző szolgálata. A pápa korábban, 2018-ban is emlegette a fiatal Carlót, amikor a fiatalok elé példaként állította. “Christus vivit (Krisztus él),” mondta, kiemelve, hogy bár a digitalis világ hordozza annak veszélyét, hogy aki elmerül benne, üres szórakozásba és önmagába süllyed, de kreativitása és zsenialitása, elkötelezettsége és hite által Acutis megnyitotta a digitális világ ajtaját a transzcendens tartalmak felé.

Forrás: Catholic News Agency, National Catholic Reporter, BBC News

Összeállította és fordította Bodó Márta

MEGOSZTÁS