Hogy miről szól az élet…

1
3182
Fotó: Carlo Acutis (Influencer De Jesús Eucaristía) Facebook-oldal

Hogy miről szól az élet? A fiatal mitől fiatal? Ifjúsági lelkészként munkatársaimmal együtt sokat gondolkodom azon, hogy miként kell formálódni az ifjúsági pasztorációban. Megragadó Ferenc pápa egyik kijelentése: „Ti, kedves fiatalok, nem a jövő vagytok. Mi általában szeretjük azt mondani: Ti vagytok a jövő… Nem, ti a jelen vagytok! Ti nem Isten jövője, ti, fiatalok, Isten most-ja vagytok!” Október 1-től egy ilyen most példakép áll előttünk, gazdagabbak lettünk. Egy fiatal milánói srác, aki 15 évet élt, de azt teljesen, Ő Carlo Acutis. A szentek is normális emberek, sőt nagyon is normálisak, helyén van a szívük, lelkük. Carlo egy olyan fiatal volt, aki úgy élte az életet mint mindenki más, csak kicsit teljesebben, odaadóbban, mert benne Krisztus élt.

Életében gyakran mondogatta a következő mondatot: „az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus előtt állva szentté leszünk.” Ilyenkor nyugodt a lelkem: ezt kell nekünk is tenni, Erdély fiataljait elvezetni az Oltárszentséghez. Bár világjárvány van, mégis – azt gondolom – kegyelmi idő.

Carlo szívesen bekapcsolódott plébániája életébe, sőt a nála kisebbeknek segített a hittan elsajátításában. Aztán ez sem volt elég: a 2000-es évek elején honlapot szerkesztett a fiatalok nyelvén, és így az Oltáriszentség „csodáinak” lett média apostola. Hasonló fiatalokat ismerve, nagyon erős bennem: a ma egyházának ez nagyon jó, de milyen jó lesz ezen túl a jövő egyházának, és ez beigazolódott Carlo életében is.

Ebbe a hittel és örömmel teli életbe csapott bele egy súlyos betegség, a leukémia, mely szinte pár hét alatt elemésztette az alig tizenöt éves kamasz fiú életét. Rá és családjára igazak voltak Pilinszky szavai: „Állandó jelenlét vesztésben élünk” – és ez igaz, ám a teljesség a miénk. Ezzel a betegséggel Carlo életében valami új kezdődött el. Az isteni Gondviselés ebbe a fiatal és törékeny életbe maradandót rejtett. Ferenc pápa 2018. július 5-én kelt dekrétumában, bő másfél évvel Carlo halála után, elismerte hősies erénygyakorlását. A boldoggá avatás előtt már csoda is történt 2013-ban, egy hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő milánói brazil kisfiú esetében, akit állapota súlyossága miatt már meg sem műtöttek. Imában kifejezetten a szentség hírében meghalt fiatal Carlo közbenjárását kérve, a gyógyulás megtörtént. Bebizonyosodott: mindenről az Isten gondoskodik…

Az én vágyam – Carloéhoz hasonlóan –, hogy fiataljaink ismerjék fel: eredetinek és nem másolatnak lettünk teremtve.

Csíki Szabolcs ifjúsági lelkész

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS