Búcsút ünnepelt a szászkabányai közösség

0
1404
Az ünnepi szentmisét Radulov Piry újmoldovai plébániai kormányzó celebrálta. Fotók: Oravicabányai Római Katolikus Plébánia

A szászkabányai közösség az Assisi Szent Ferenc-templom búcsúját ünnepelte október 3-án. Az egykor híres bányászati és kohászati központ ma az oravicabányai plébánia filiája, templomát 1751-ben szentelték fel.

Ionuc-Vasile Hojda oravicabányai plébániai kormányzó meghívására az ünnepi szentmisét Radulov Piry újmoldovai plébániai kormányzó celebrálta. Szentbeszédet a helyi plébániai kormányzó mondott, aki a helyi szokás szerint megáldotta a templomban levő kis fenyőt, a templombúcsú jelképét. Végül Erwin Josef Țigla, a Hegyvidéki Német Demokrata Fórum elnöke intézett köszönő szavakat a közösséghez. A befejező áldást Radulov Piry újmisés adta, akit  Ionuc-Vasile Hojda plébániai kormányzóval együtt idén augusztus 22-én szenteltek pappá a máriaradnai bazilikában.

Az ünnepi szentmisén a helybelieken kívül részt vett több meghívott és turista is, akik kihasználva a szép, napos időt, megcsodálhatták az őszi színekben pompázó szászkabányai természetet.

Forrás: Erwin Josef Țigla/Claudiu Călin/temesvári egyházmegye