Felnyitották az olasz tizenéves Carlo Acutis sírját

0
26688
Carlo Acutis sírját október 1-jén nyitották fel, október 17-ig a járványügyi intézkedések betartásával látogatható (Fotó: Assisi egyházmegye)

Carlo Acutisnak, a boldoggá avatás előtt álló olasz tizenéves fiúnak a sírját október 1-jén nyitották fel, az eseményt követően a boldoggá avatás ügyében illetékes szóvivő a CNA-nak elmondta: a testet tökéletes állapotban találták. A sír megnyitása nyomán Acutis testét üvegsírban láthatják október 17-ig, miközben október 10-én ünnepség keretében boldoggá avatják Assisiben. Ebben az időszakban két másik templomban lehet látni a fiatalember által összegyűjtött adatokból  összeállított eucharisztikus csodákról szóló, valamint a Mária-jelenéseket bemutató kiállítást.

Domenico Sorrentino, Assisi érseke a szentmisén, amelyet a sír felnyitása alkalmából celebrált, elmondta: „ma ismét látjuk halandó testét. A test halott, és amíg Assisiben a sírban pihen, a lebomlás normális folyamata során megy át a halálos bűn természetes következményeként. De a halandó test feltámad majd.”

Carlo Acutis 15 évesen leukémia következtében hunyt el 2006-ban, betegsége során minden szenvedését felajánlotta Istennek. Tehetséges számítógépes programozónak indult, nagyon tisztelte az eucharisztiát és a Szűzanyát. Halála előtti évben feltérképezte az eucharisztikus csodákat, és egy honlapon mutatta be őket, a Mária-jelenéseket is összegyűjtötte és rendszerezte. „Carlo a mai idők fia. Az internet kora és a digitális kor szentségmodellje, ahogy Ferenc pápa egy, a fiataloknak írt levelében a figyelmükbe ajánlotta őt” – mondta Sorrentino érsek.

A fiatalember szíve ezentúl ereklyének számít és az Assisiben található Szent Ferenc-bazilika ereklyetárában kap helyet. Acutis édesanyja elmondta, a család szerette volna a szerveit átültetésre felajánlani, de a betegsége miatt ez lehetetlen volt.

Antonia Salzano, Carlo Acutis édesanyja nagyon meghatódott a hírt hallva, hogy fia sírját felnyitják és a hívek imádkozhatnak előtte

Carlos Acácio Gonçalves Ferreira az EWTN katolikus televíziónak elmondta, Carlo Acutis teste teljes volt, bár a sírban eltöltött idő némi nyomott hagyott rajta, emiatt is az arcát helyreállították, mielőtt a nyilvánosság előtt megnyitották volna a sírt. Sorrentino érsek elmondta: „földi arcát láthatjuk bizonyos mértékig, de ne feledjük: az arc már nem önmagára, hanem Istenre mutat”. A fiú testét hétköznapi ruháiba öltöztették, azért is, hogy a látogatók számára még nyilvánvalóbb legyen: a szentség nem valami rendkívüli dolog, akár tizenéves fiatalok számára is elérhető. „A történelem során először láthatnak egy farmeres, sportcipős szentet” – mondta el a sajtónak Ferreira, a szentély igazgatója.

„Azt reméljük, hogy Carlo testének nyilvános tisztelete több imát eredményez, nagyobb hitet ébreszt, valamint reményt és szeretetet Isten és az embertársak iránt” – mondta el a szentélyigazgató a katolikus médiának. Carlo példája erre indít, ő ennek tanúságtevője volt életében. „Imádkozzunk, hogy Carlo járjon közben értünk Istennél és közvetítsen minél több kegyelmet számunkra.”

A sír felnyitásáról készült videót itt nézhetik meg.

A Catholic News Agency (CNA) híradása nyomán szerkesztette és fordította Bodó Márta