Ars Sacra negyedszer Kolozsváron

1
2608
Fotók: Rohonyi D. Iván

Negyedszer kapcsolódtak be erdélyi képzőművészek is az Ars Sacra fesztivál rendezvényeinek sorába Kolozsváron. A Szent Mihály plébánia Szentegyház utcai kiállítótermében 23 művész különféle technikákkal készült alkotásai láthatóak szeptember 12-étől október 4-ig.

A negyedik Ars Sacra kiállítás Kolozsváron szeptember 12-én nyílt meg

„Minden forrásom belőled fakad” – ez a Zsoltárok könyvéből való mondat, fohász a mottója az idei fesztiválnak, amelyet a városmisszió sikerét látva kezdeményeztek 2007-ben Budapesten, s ami gyorsan országos és országhatárokon átívelő rendezvény lett. Megnyitóját Kolozsváron a kiállítóteremnek és egyházművészeti múzeumnak is helyet adó épület udvarán tartották az idén a járványügyi helyzet miatt.

László Attila főesperes-plébános értő és érző szavakkal köszöntötte a kiállító művészeket

A kiállítást László Attila főesperes-plébános nyitotta meg, értő és érző szavakkal fordult az alkotók felé, jelezve, hogy az alkotás a Teremtő munkájának folytatása, ami segít elmélyülni a teremtett világ újrateremtése által a transzcendensben. A képzőművészek munkáját szépen keretbe foglalta a megnyitón két zenei művet tolmácsoló két fiatal zenész, Pál Kincső és Bilibók András előadása, akik a kortárs francia Philippe Rombi Ave Mariáját és Kodály Zoltán Nauszikaa című művét tolmácsolták, majd Borbély Szilárd versével és Andrei Pleșu angyalokra vonatkozó gondolatával ajánlotta a jelenlevőknek a kiállítást Bodó Márta.

Bodó Márta, a kiállítás társszervezője a transzcendens gondolat irodalmi megnyilvánulásaiból mutatott be a megnyitó közönségének

Sabău Trifu Cristina, a kiállítás kurátora és negyedik éve fáradhatatlan szervezője elmondta, miért tartja fontosnak egyházművészként, hívő alkotóként az egyház és a művészet, művészek kapcsolatán munkálkodni, és a vallásos ihletettségű munkák számára kiállítási, megmutatkozási lehetőséget biztosítani.

Sabău Trifu Cristina, a kiállítás kurátora a vallásos ihletettségből alkotó művészek számára szeretne megnyilatkozási lehetőséget teremteni

A családias hangulatú tárlatmegnyitó a kiállított művek közös szemlélésével, jó hangulatú beszélgetéssel, a jövőbe mutató tervezéssel zárult. A látogatók egyöntetűen nyugtázták: évről évre összecsiszoltabb csapat állít ki és egyre színvonalasabb kiállítás valósul meg a szent művészet jegyében Kolozsváron.

1 HOZZÁSZÓLÁS