Stabil a gyulafehérvári érsek állapota

Az előírások betartását sürgetik és imára hívnak az egyházmegye elöljárói

0
7456
Kovács Gergely érsek a püspökszentelési szertartás után • Fotó: Serbán Mária

Kovács Gergely gyulafehérvári érseket továbbra is kórházban ápolják koronavírus-fertőzéssel Gyulafehérváron, a főpásztor állapota jelenleg stabil, a kórházi kezelés folytatása azonban továbbra is szükséges – közölte szerkesztőségünkkel Lukács Imre Róbert általános érseki helynök.

Az érsekség elöljárói kapcsolatban vannak az érsekkel, a főpásztor gyógyulása és a főegyházmegyei központ munkájának folytatása érdekében azonban azt kérik, hogy a papok és hívek elsősorban imával támogassák az egyházmegyét és a főpásztort, a személyes érdeklődést ezekben a napokban mellőzve. Folyamatosan hivatalos tájékoztatást adunk a fejleményekről – emelte ki az általános helynök –, most az imádság, a munka és a biztonsági előírások pontos megtartásának ideje van. Nagyon fontos lenne, hogy a papok, együttműködve az egyházi munkatársakkal, az egyháztanácsok tagjaival továbbra is felelős magatartást mutassanak fel és odafigyeljenek a járványügyi egyházi előírásokra.

A Főegyházmegyei Hatóság legutóbb közel három hónapja rendelkezett a járványhelyzet idején érvényes szabályokról, amelyek szerint:

– a templomban bemutatott szentmiséken kötelező a védőmaszk viselése a hívek számára;

– a templom bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő szerek használata kötelező minden templomba látogató számára;

– a templomban tartsák meg a személyek közötti két méter távolságot, szabadtérben a másfél métert, kivételt képeznek ez alól az egy háztartásban élő személyek;

– a járvány megszűnéséig szentmiséken mellőzni kell a kézfogást, valamint a nyelvre történő áldoztatást, a gyermekek és az áldást kérők esetében a homlokra történő keresztrajzolást.

Az előírások teljes listája elérhető ITT.

Az egyházmegye papjainak kezdeményezésére szeptember 10-étől kezdődően minden este 8 órától közös rózsafüzér imádkozására hívják a papokat és híveket, amelybe online közvetítés formájában a www.templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni.