Felavatták a megújult ruszkabányai Kolping-házat

0
1503
Fotók: temesvári egyházmegye

Ünnepi eseményre került sor a Bánsági-hegyvidéken szeptember 5-én a ruszkabányai Kolping-ház felavatása alkalmából. Az ünnepi szentmisét román, magyar és német nyelven Călin Ciocian nándorhegyi plébános és Gödri István plébános, a Romániai Kolping Mozgalom országos prézese celebrálta, valamint Kapor János kisjenői plébános, Máthé Lajos újszentesi plébános, George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébános, utóbbiak a bánáti Kolping elnökségi tagjai, és Flavius Jurcă nándorhegyi görögkatolikus pap. Részt vettek az ortodox egyház képviselői is: Sorin Toma, ruszkabányai és Ovidiu Ursu, a szerbiai Timoc-völgyi papok.

A szentmise utáni agapé finom gulyását a csanádi Kolping család tagjai készítették az ojtuzi önkéntesek támogatásával, a művészi programot pedig Szántó Árpád (Marosvásárhely) és Alexandra Vîntura (Ojtuz) biztosította. A ruszkabányai Kolping-ház a múltban számtalan szemináriumnak, tábornak és rendezvénynek adott otthont, azonban sürgős javításokra szorult, ezért néhány éve bezárták.

A kiterjedt felújítási és átrendezési munkák eredményeként a ház teljesen új külsőt kapott, miközben megőrizte a múlt számos értékes tanúbizonyságát: a bútorok egy részét, a kezdeti nyílászárókat, a faburkolatokat és a padlót. A kő és téglafalakat kiemelték és láthatóvá tették az őszinteség bizonyítékaként, hogy a ház történetének és hagyományainak minél több része megtekinthető legyen. A közösségi ház jelenleg 26 férőhelyet biztosít 10 szobában. Mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik, de van teljesen berendezett és felszerelt konyha, kandallós nappali és szemináriumi terem is.

A ház vendégei élvezhetik a csendet és a pihenést, s újból kapcsolatba léphetnek a természet szépségeivel, felfedezve a fiatal önkéntesek által kijelölt ösvényeket. A ház beosztása, múltja és története mind arra szolgál, hogy közösségi élményeket nyújtson és újra felfedezhessük a lelki értékeket. Az épület egyik szobáját a helység utolsó plébánosának emlékére, Nikolaus Schwarz-szobának nevezték el. A plébános 40 évig szolgálta a ruszkabányai közösséget, Oroszországba deportálták, ahonnan sikerült elmenekülnie és hazatért.

Köszönetet mondanak és hálájukat fejezik ki a jelenlevőknek, az önkénteseknek, építőknek és mindazoknak, akik ezt a tervet támogatták!

Továbbra is várják önkéntesek jelentkezését túravonalak megjelöléséhez.

Forrás: temesvári egyházmegye/Kolping