Elkezdődött az online CSIT!

0
1620

Rendhagyó módon, az online térben kezdődött el vasárnap délután Erdély egyik legnagyobb ifjúsági keresztény találkozója, a CSIT. A szerda estig tartó eseménysorozat révén változatos program várja a fiatalokat, akik a szentmisék által a helyszínen is bekapcsolódhatnak a történésekbe.

Nem hiába Vegyétek és egyétek (Mt 26,26b) az idei találkozó mottója. Azt szeretnék a szervezők, hogy érezzék a fiatalok, a fizikai távolság ellenére és együtt vannak. A lelki elmélyülésre és az Istennel való kapcsolat építésére akarják meghívni őket.

A szervezők így nyilatkoznak a kezdődő eseményről: „hisszük azt, hogy a program, meghívottaink, előadóink megfelelő táptalajt tudnak nyújtani erre. Hisszük azt, hogy a rendhagyó forma dacára át tudjuk lépni az akadályokat, és egyedi, kitörölhetetlen lelki élményt tudunk nyújtani a résztvevő fiatalok számára. A szervezőcsapat a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban rendezte be a stúdiókat és a technikai hátteret, így vasárnap délutánra már minden apró részlet a helyére került, és elkezdődhetett az online CSIT.

A program során lesz szentségimádás, tanítás, reggeli ima, kiscsoportok. Neves meghívottakat is sikerült az online képernyőre csalni. Így például hétfőn délelőtt Böjte Csaba ferences szerzetessel beszélgetünk a fiatalok szerepéről az egyházban, este pedig Pintér Béla zenész osztja meg gondolatait hitéletről, hivatásról. Kedden Dr. Pulay Gyula volt államtitkár,  Magyarország Állami Számvevőszékének igazgatója a meghívottunk. Ő arról fog beszélni a résztvevőknek, hogyan lehet keresztény vezetőként helytállni a munkahelyen, valamint családfőként, kilenc gyerek édesapjaként.

Kedden este Dr. Csókay Andrással, a bangladesi sziámi ikrek műtétével kapcsolatosan is ismert idegsebésszel hit, hivatás és Istennel való kapcsolat témájában beszélgetnek a fiatalok. Az idei CSIT-en online formában szerdán délelőtt bekapcsolódik hozzánk Ákos és lánya, Kovács Anna. Az izgalmas kerekasztal beszélgetésen szó lesz arról, hogyan lehet Istent képviselni a mai világban zenészként, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a karrier és család között. Programjaink nagy része nyilvános, vannak azonban olyan részek is, amelyeken való részvételt előzetes regisztrációhoz kötöttük, ilyen például az Ákossal való találkozás. Ezekről pontosabb képet a CSIT internetes portálján lehet kapni, a program menüpont alatt. Szentmiséinken a helyszínen is részt lehet venni, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban, a többi napokon pedig a csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplomban. Idén teljesen más a CSIT, mint előző években. Nagyon sok eszközében, helyzetében megújul, megváltozik, mert a „maradj otthon” körülmények ezt követelik. Ennek érdekében nagyon sok új dolgot és eszközt kellett megismernünk, és a fiatal önkénteseinknek is sok újdonsággal kell szembesülniük.  Bízunk benne, hogy egy teljesen más, és mégis igazi CSIT élményt tudunk nyújtani a résztvevőknek. A fesztivál eseményeihez Facebook oldalunkon keresztül lehet csatlakozni.”

Rédai Botond
kommunikációs felelős