Lelki hétvégén a margittai családos közösség

0
1343
Fotók: A nagyváradi egyházmegye hírportálja

A Margittai Római Katolikus Plébánia az idei családos lelkigyakorlatot a Bihar megyei Sólyomkőváron tartotta július utolsó hétvégéjén. A tartalmas, lelki töltetű hétvége Tóth Attila Levente plébános és Orosz Roland gyakorlati éves kispap vezetésével és támogatásával jött létre.

A családos hétvégét az ifisek indították, szám szerint 13 fiatal, akik már a csütörtöki nap folyamán megérkeztek a sólyomkővári táborba. Orosz Roland és Sima Gabriella szervezésében a gyerekek változatos programokban vehettek részt, élményszerű találkozást biztosítva Istennel. Mindeközben nem hiányzott az igazi nyári és vakációs hangulat, sok vidámság, játék, rengeteg beszélgetés, sporttevékenységek, ami az elmúlt hónapok tükrében igazi kincs volt a gyerekek számára.

Péntek délután még 10 család érkezett, színes, változatos családi részvételt biztosítva. A legkisebb résztvevő alig egy éves volt. A szombati nap a reggeli szentmisével kezdődött, amelyben arra kérték a jó Istent, hogy a házaspárok továbbra is megmaradjanak egymás iránti kölcsönös szeretetben és hűségben.

A kiscsoportos beszélgetések és foglalkozások következtek, ahol a házaspárok megoszthatták egymással problémáikat, tapasztalataikat, erőt és megerősítést merítve a a kitartáshoz. Ezek a beszélgetések nagyszerű alkalmat adtak a nyitásra, arra hogy befogadják embereket, más házaspárokat, családokat… gondolataikkal, problémáikkal, érzéseikkel együtt,  megerősödve abban a hitben, hogy így érdemes élni: egységben, szeretetben, keresztény családként.

A délután folyamán Böcskei László megyés püspök látogatta meg a családokat. A főpásztor felhívta a figyelmet a közösség megtartó erejére, ebben az igencsak megpróbáltatásokkal teli időszakban.

A családok minőségi időt töltöttek el egymással olyan programok keretében, ahol lehetőségük volt az elcsendesedésre, az Istennel való kapcsolatuk ápolására, párkapcsolataik építésére, bensőséges és vidám együttlétre, kikapcsolódásra és pihenésre. Nagyon jól szervezett tábor és igazi lelkigyakorlat volt számukra, ahonnan valóban feltöltődve térhettek haza.

Az egyik résztvevő fiatal így nyilatkozott a lelkigyakorlatról: „Ha az elmúlt három napra gondolok, újra és újra eszembe jut a megszámlálhatatlanul sok boldog pillanat, amit együtt éltünk át. Bátran mondhatom, hogy kisebbek és nagyobbak egyaránt élveztük ezt a kirándulást. A sok nevetés, öröm, játék, önfeledt percek és órák kellőképpen feltöltöttek mindenkit. Az első nap még csak ismerkedő emberekből, utolsó napra egy szuper csapattá alakultunk, megtapasztalva egymás szeretetét és azt is, hogy néha a közösség érdekében le kell mondani egyéni kényelmünkről.

Örök emlékek maradnak számomra az éjszakába nyúló társalgások, az utolsó leheletnyi erönkig játszott focimeccs, a csapatépítő és csapatösszekovácsoló játékok, a sok nevetés, a közös étkezések.

Hálás vagyok a jó Istennek hiszen úgy gondolom Neki köszönhetjük ezt a hétvégét. Az Úrba fektetett hitünk az ami összehozott minket, nélküle biztos nem jöhetett volna létre ez a kirándulás. Mindig boldog leszek ha vissza fogok emlékezni az elmúlt napokra, arra a sok szeretetre, amit itt kaptam és próbálok minden pillanatot örökre a szívembe zárni.”

Forrás: A nagyváradi egyházmegye hírportálja (Erdei Hajni és Sima Petra)