Megújult a Vatikáni Apostoli Könyvtár honlapja

0
1127
A Vatikáni Apostoli Könyvtár számos értékes anyagot őriz. Fotó: Vatican News

Egyszerűsített eljárással igényelhetők július 16-tól a kéziratok és könyvek a Vatikáni Apostoli Könyvtár (Bibliotheca Apostolica Vaticana) internetes oldalán. Cesare Pasini prefektus elmondta, hogy a járvány miatt személyesen nehezebb a kutatóknak eljönni a könyvtárba, ezért a honlap helyet kíván biztosítani a kutatásra, az együttműködésre és nyitott az érdeklődők számára.

Új grafikával, több szolgáltatással és bőséges tartalommal jelentkezik a Vatikáni Apostoli Könyvtár új honlapja, amely angolul és olaszul érhető el. Egyszerűbb és intuitívabb a keresés, legyen szó kéziratokról vagy a könyvtárban őrzött egyéb iratokról. Az érdeklődők találnak szövegeket, linkeket, képeket az oldalon, de interaktív keresésre is lehetőség nyílik. Közvetlenül böngészhetők a katalógusok és a digitalizált könyvtári anyag, a kiadott művek listája, elérhető a könyvtár saját Twitter-fiókja, illetve online vásárlásra is lehetőség nyílik. Az újítás különösen időszerű most, amikor a pandémia okozta egészségügyi biztonsági előírások megnehezítik a tudósok könyvtári kutatását.

A Vatikáni Rádió interjút készített Cesare Pasini prelátussal, a könyvtár prefektusával, aki bemutatta az új honlapot. A főoldalon a katalógusokkal és a digitális könyvtárral találkozhatnak az érdeklődök, hiszen aki személyesen vagy akár virtuálisan érdeklődik a könyvtár iránt, az szívesen nézelődik az érmék, metszetek, nyomtatott vagy kéziratos dokumentumok között. Lehet, hogy olyasmire bukkan, ami fontos a kutatásához, de egyszerűen csak felkeltheti a kíváncsiságát az a sok nyelv, kultúra, amelynek kincseit a vatikáni könyvtár őrzi. Regisztrált felhasználók speciális kérésekkel is fordulhatnak a könyvtárhoz. Megkönnyítették a könyvtár által megjelentetett kötetek keresését, legyenek azok tudományos könyvek vagy a minden évben kiadott határidőnapló. Fotóanyagokat is kérhetnek tanulmányozásra vagy szakmai célokra. Mindezt áttekinthető, egyszerű és praktikus módon tehetik meg – mondta el a prefektus.

A Hírek és események rovatban minden fontos történésről számot adnak, ami a könyvtár tevékenységét érinti. Bemutatják a frissen kiadott könyvújdonságokat, illetve a 2008 óta publikált, és 2017 májusában megújult hírlevél 12 évfolyama is itt olvasható. A Twitteren is jelen van az apostoli könyvtár (@bibliovaticana), ahol azonnal közzéteszik az érdekes információkat, ezzel közvetlenül kommunikálhatnak az érdeklődő nagyközönséggel.

Az internetnek tehát mára óriási jelentősége lett a pápai könyvtár számára is, amely nyitott a világ tudósai előtt: modern eszközeivel kívánja rendelkezésre bocsátani mindazt az évszázadok alatt összegyűlt kulturális örökséget, amit falai között őriz. Ezzel válaszolnak Ferenc pápa felhívására is: érjük el a határvidékeket – hiszen a világháló határok nélkül eljut mindenkihez. Cesare Pasini prelátus elmondta: a mostani járvány idején, amikor korlátozott számban tudják fogadni a kutatókat, ez a nyitott és kommunikatív honlap gazdag és figyelemfelkeltő tartalmaival hívogat mindenkit; a befogadás, az együttműködés és a nyitottság helye akar lenni.

A koronavírus-járvány miatt hónapokig zárva tartott a Vatikáni Apostoli Könyvtár és a Levéltár, majd június elsejétől újra megnyitotta kapuit a tudósok előtt. Azóta eltelt másfél hónap, és sokan valóban folytatták megkezdett kutatásaikat, betartva a honlapon előírt egészségügyi biztonsági intézkedéseket: előzetes bejelentkezés, szájmaszk, gumikesztyű viselete, a szociális távolságtartás figyelembe vétele. A prefektus elégedetten nyilatkozott arról, hogy visszatértek a kutatók, ugyanakkor most a nyári szokásos szünet miatt szeptember 15-ig zárva lesz a könyvtár.

A Vatikáni Apostoli Könyvtár a Szentszék könyvtára, vezetője José Tolentino de Mendonça bíboros, a Római Anyaszentegyház könyvtárosa és levéltárosa. Egyike a világ legrégibb könyvtárainak, és az egyik legkülönlegesebb történelmi iratgyűjteménnyel rendelkezik. Formálisan 1475-ben alapították, de valójában sokkal régebb óta működik. Jelenleg a könyvtár 75 000 kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet tartalmaz, ebből 8 500 ősnyomtatványt. A Vatikáni Titkos Levéltárat (ma már Apostoli Levéltár) a 17. század elején választották le, 150 000 kéziratot őriz. A könyvtár leghíresebb darabja a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat. A Prokopiosz által írt Titkos történetet 1623-ban a könyvtárban fedezték fel és adták ki. A Vatikáni Apostoli Könyvtár történelmi, jogi, tudományos, teológiai és filozófiai kutatókönyvtár. Bárki szabadon kutathatja, aki megfelelő kutatói okmányokkal rendelkezik, és a kutatásához szüksége van a könyvtár anyagára. Az elmúlt évszázadok nehézségeihez képest óriási dolog, hogy az érdeklődőknek már nem kell a Vatikánig utazniuk, hogy felfedezzék ezt a rendkívüli gyűjteményt, hiszen egy digitalizálási projektnek köszönhetően számos dokumentum szabadon kereshetővé és letölthetővé vált elektronikus formában. Ráadásul nemcsak a fent említett kódexeket tanulmányozhatják, hanem levéltári, grafikai anyagokat és érméket is – fejtette ki Cesare Pasini prefektus.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News