Sport és nevelés

Nyári tábor gyerekeknek a Vatikáni Kertekben

0
1179
Nyári tábor gyerekeknek a Vatikánban • Fotó: Vatican News

„Estate Ragazzi” – Ifjúsági nyár – névre hallgat a tábor, mely júliusban szabadidős -, sporttevékenységgel és imával várja az 5 és 14 év közötti fiatalokat a Vatikánba. Az olasz plébániák ifjúsági központjához hasonlóan létrejött kezdeményezés a koronavírus-ellenes intézkedések betartásával működik, nagy sikerrel.

A VI. Pál-terem és a Vatikáni Kertek adják a festői helyszínt a nyári táborhoz, melyet Vatikánváros Állam Kormányzósága szervezett Ferenc pápa szándékára a szentszéki alkalmazottak gyerekeinek. A szórakozás és a nevelés jegyében zajló kezdeményezés koordinátora Franco Fontana atya, a Vatikáni Csendőrség és a Vatikáni Múzeum lelkésze rádiónknak nyilatkozva aláhúzta: lehetőséget akarnak adni a gyerekeknek és a fiataloknak, hogy felhőtlenül éljék meg a nyári időszakot.

Benépesül a Vatikán gyerekekkel

Az Ifjúsági Nyár – projektet a szaléziakkal karöltve egy „Tutti in una festa” (Mindenki együtt ünnepel) – nevű egyesület vezeti, akik Rómában napközis táborokat működtetnek. Nevelési módszerük a testmozgásra épül, mely Vatikánváros Állam különböző helyszínein zajlik. Ahogy Don Fontana elmondta, a VI. Pál-teremben felfújható játszóvárakat is elhelyeztek, illetve kispályás foci, ping-pong és csocsóasztal várja a gyerekeket. A VI. Pál-terem előcsarnoka pedig napközben étkezővé alakul: reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak itt a táborozók. Szintén rendkívüli helyszín a Vatikáni Kertek, ahol a fiatalok sétálnak és piknikeznek. A Vatikáni Múzeumhoz közel pedig több úszómedencét is felállítottak.

Don Bosco nyomdokain: mosolyt csalni a gyerekek arcára

Vatikánváros tehát idén júliusban kissé a szaléziak plébániai ifjúsági központjaira hajaz, Bosco Szent János tanítása nyomán. „Sok gyerek kérdi tőlünk, hogy vajon Ferenc pápa meglátogatja-e őket?” – mesélte Fontana atya. „Ilyenkor azt szoktam nekik mondani, hogy mi nála vagyunk vendégségben: amikor akar, meglátogathat, akár váratlanul is, mi mindig készen állunk”. „Valamennyi tevékenységet az egészségügyi normák betartásával végzünk – emelte ki Marco Maiozzi, az „Ifjúsági Nyár” szervezője. „A legszebb dolog, amikor a nap végén látjuk a gyerekek mosolyát: az arcukon ragyogó boldogság kárpótol minden napközbeni erőfeszítésért”.

Sport és nevelés

Ferenc pápa több ízben nevezte a sportot nevelési tapasztalatnak. 2015. május 8-án az Olasz Tenisz Szövetséghez fordulva elmondta: „Három út, három alappillér létezik a gyerekek és fiatalok számára: az iskolai és családi nevelés, a sport és a munka. Erre a három pillérre támaszkodva egészségesen növekednek. Amikor mindhárom megvan: iskola, sport és munka, akkor adottak a feltételek egy teljes és hiteles élet kifejlesztésére, és elkerülhetők azok a függőségek, amelyek megmérgezik és tönkreteszik az életet.” A pápa öt évvel ezelőtt az egyházzal kapcsolatban így fogalmazott: „Az egyház azért érdeklődik a sport iránt, mert a szívén viseli az embert a maga teljességében, és elismeri, hogy a testmozgás meghatározó a személyiség fejlődésére, az emberi kapcsolatokra és a lelkiségre nézve egyaránt.”

Forrás: Vatican News (Gedő Ágnes / Amedeo Lomonaco)

MEGOSZTÁS