Ferenc pápa szolidaritásáról és imáiról biztosította az amerikaiakat

0
859
Mark Seitz püspök • Fotó: CNA

Ferenc pápa szerdán felhívta az Amerikai Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnökét, Jose Gomez érseket, a telefonbeszélgetésben a szentatya imáiról és szolidaritásáról biztosította az amerikai népet ebben a nyugtalan időszakban, amely George Floyd, a minneapolisi rendőrség által letartóztatott férfi halálát követően bontakozott ki. „A szentatya azt mondta, hogy különösen a helyi egyházért, a minneapolisi Szent Pál egyházközségért és Bernard Hebda érsekért imádkozik.” – mondta Jose Gomez érsek.

Az amerikai tüntetések alatt az ország püspökei többször is kifejezték szolidaritásukat a békés tüntetőkkel, imádkoztak a helyzet javulásáért, kérték a rendőrség reformját és elítélték a rasszizmust. Bernard Hebda érsek május 27-én szentmisét ajánlott fel az elhunyt George Floydért, több más  helyi imaalkalmon is részt vett, illetve június 2-án a térség több vallási vezetőjével együtt részt vett egy felvonuláson, amely arra a helyre vezetett, ahol George Floyd elhunyt: itt a vallási vezetők együtt imádkoztak.

Június 3-án Ferenc pápa a texasi El Paso püspökét, Mark Seitzet is felhívta. A püspök egy olyan tüntetésen vett részt, amelyet a faji megkülönböztetés ellen szerveztek s amelyen George Floydért imádkoztak. Seitz püspök egy helyi lapnak nyilatkozta, hogy 2-3 perces beszélgetése volt Ferenc pápával, június 3-án reggel. Spanyolul beszéltek, Ferenc pápa pedig üdvözölte a püspök fellépését, hiszen első amerikai püspökként vett részt egy olyan tüntetésen, mely a rasszizmus és a brutalitás ellen szólt. Egyházmegyéje pár papjával együtt a püspök kilenc percig imádkozott csendben.  A püspök elmondta, hogy a pápa megköszönte a püspököknek, hogy az egyház pasztorális válaszát tolmácsolták a történtekre, a George Floyd halálát követően elkezdődött tüntetések óta. Ferenc pápa szerdai általános audienciájának a végén is felszólalt a rasszizmus ellen, illetve miközben mindannyiunkat imára hívott, aláhúzta, hogy az erőszakosság nem vezet semmire.

Forrás: Catholic News Agency

MEGOSZTÁS